Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Biyolojik arıtma c:n:p oranı hesaplama nasıl yapılır?

Kirkbir

Mühendis
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
100
Mühendis Puanı
238
C/N/P oranı için BOİ kullanmalısınız. Son 2 gündür ölçüm yaptığınızı söylemişsiniz. Büyük ihtimalle KOİ ölçtünüz. BOİ/KOİ oranınız çok düşük ise biyolojik arıtmadan verim alamazsınız. Yüksek ise çok iyi verim alırsınız. Öncelikle BOİ/KOİ oranını belirleyip o şekilde C/N/P oranınızı belirleyin.

BOİ=200 mg/L çıkmış olsun. Diğer değerler de aynı ise,

C/N/P oranınız 200/2,78/1,14 çıkar. Hepsini fosfora bölersek,
C/N/P oranınız 175/2,43/1 olur. Görüldüğü üzere azot ve fosfor biyolojik arıtma için yetersiz. Oranın 100:5:1 ile 100:10:1 arasında bir seviyeye gelene kadar biyolojik arıtma prosesine dışarıdan azot ve fosfor beslemelisiniz.

Suda bu nütrientlerin çözünürlüğü ve mikroorganizmalar tarafından kullanım durumu lineer şekilde olmuyor. Birçok parametreye bağlı bir süreç. O yüzden nokta atışı hesap yapmak doğru olmaz. Biraz hesap biraz da deneme olmalı bence.

2 mg/L t.azot içeren bir suda azotu 4 mg/L yapmak istiyorsanız her 1 litre hacim için 2 mg azot eklemesi yapacaksınız. 800 mL hacim için 2x0,8=1,6 mg ekleme yapacaksınız gibi. Ancak gerçek hayatta asla böyle olmayacaktır. Sınırlayıcı nütrienti beslediğiniz zaman mikroorganizmalar üzerindeki stres ortadan kalkacak faaliyetleri artacaktır. Tam aksine azalma bile görebilirsiniz (aktif çamurda).
 

Son kaynaklar