Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Bir Yıldızın Doğumuna Tanıklık Etmek

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
James Webb Uzay Teleskobu tarafından çekilen bu fotoğrafta, L1527 olarak isimlendirilen toz ve gaz bulutunun içinde henüz oluşum aşamasındaki bir yıldız görülüyor.

Bir Yıldızın Doğumuna Tanıklık Etmek


Yıldızlar, yıldızlar arası ortamdaki toz ve gaz bulutlarının yüksek yoğunluklu kısımlarının kütle çekim etkisiyle içe çökmesi sonucu oluşmaya başlar. Yoğun toz ve gaz bulutunun merkezi kütle çekim etkisiyle etrafından madde biriktirirken, merkezin sıcaklığı yükselir. Bu sırada yıldıza benzeyen ancak merkezinde henüz hidrojenin helyuma dönüşmesini sağlayan füzyon tepkimelerinin gerçekleşmediği bir yapı oluşur. Bu yapı ön yıldız ya da ilkel yıldız olarak isimlendirilir. Ön yıldızlar sıcaklıkları yükselip merkezlerinde füzyon tepkimeleri gerçekleşmeye başladığında gerçek bir yıldıza dönüşür.

Ön yıldızlar, etraflarındaki toz ve gaz bulutu nedeniyle görünür dalga boyunda gözlenemez. Ancak kızılötesi ya da mikrodalga dalga boyunda tespit edilebilirler. L1527’nin bu fotoğrafı da James Webb Uzay Teleskobu’nun Yakın Kızılötesi Kamerası (NIRCam) tarafından çekildi.

Fotoğrafta kum saati şeklindeki bulutsunun boğum noktasında yer alan karanlık çizginin ardında L1527’nin ön yıldızı gizlenmiş durumda. Bu karanlık çizgi, ön yıldıza madde sağlayan disk şeklinde bir yapı ve boyutu Güneş sisteminden biraz daha büyük.

Yaklaşık 100.000 yaşındaki ön yıldızdan yayılan kızılötesi dalga boyundaki ışınlar, kum saati şeklindeki bulutsunun içindeki boşlukları aydınlatıyor. Bu boşluklar ise ön yıldızın kutuplarından yayılan maddenin, etrafındaki bulutsuyla etkileşmesi sonucu oluşuyor.

460 ışık yılı uzağımızdaki L1527 ön yıldızı, Güneş’in ve Güneş sisteminin oluşum aşamalarında nasıl göründüğü hakkında bilgiler sağlıyor.
 

Son kaynaklar