Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Autocad Ders 8: Copy : Kopyalamak

Mühendis

Yönetici
Moderatör
Katılım
24 Nis 2020
Mesajlar
434
Mühendis Puanı
2,458
BÖLÜM
Makine Müh
8.Ders :
Copy : Kopyalamak
Bu komut adından da anlaşılacağı üzere çizilmiş objeleri kopyalamaya yarar.Bu komutu kullanabilmemiz için çizilmiş en az bir objemiz olmalı.
Komut ismi : Copy
Komut kısaltması :
c
Not : Komut kısaltmaları her kişinin makinasında farklı olabilir.
Komuta ulaşacağınız yerler :
Komut satırına Copy veya c yazıp Enter basarak,
Modify toolbarından Copy butonuna basarak 1687200095488.png
Pulldown menüden, -Modify, -Copy seçerek.
Komutun işleyişi :
Bu komutu uygulayabilmek için öncelikle bir obje (çizgi, çember, yay v.s.) veya objeler grubu çizmemiz gerekir.
Bunun için ekranda Line (çizgi) komutu ile birkaç çizgi, daha önce öğrendiğimiz Circle (çember) komutu ile bir iki çember çizin.
Şimdi komutumuzu başlatabiliriz.
Command: c veya 1687200095488.png
_copy
Select objects:
1 found < ekranda mouse ile bir obje seçin. Seçtiğinizde 1 found yazacak; eğer iki obje seçmişseniz 2 found.

1687200133081.png

Select objects: enter < ve size yine bir obje seçmeniz için ileti verecek. seçme işleminiz bitti ise bir kere enter'a basarak bilgisayara seçme işlemimizin bittiğini bildirmemiz gerek.

Specify base point or displacement, or [Multiple]: 1.nokta < enter'a bastığımızda bizden birinci noktayı istiyecek, mouse ile ekranda bir nokta verin
Specify second point of displacement or : 2.nokta < noktayı verince seçmiş olduğunuz obje veya objeler mouse'unuza bağlı olarak esnek bir bant eşliğinde hareket edecek. Taki siz bu iletiye ekranda bir nokta göstererek objeleri yerleştirinceye kadar. Ekranda mouse ile diğerinden biraz uzakta bir nokta verin.
Ve komut bitti. Bu kadar kolay.

1687200142663.png
Komutun kullanımı esnasında
Specify base point or displacement, or [Multiple]: (birinci noktayı ver yada çoklu kopyayı seç) diye bir seçenek sunuyor.
(Multiple seçeneği AutoCAD 2005 sürümünde değiştirilmiş ve komut direkt çoklu kopyalama yapacak şekilde düzenlenmiştir. Yani 2005 kullanıyorsanız objeleri seçtikten sonra çoklu kopyalama için Multiple seçeneğini işaretlemenize gerek yoktur.)
Bu ise birden fazla kopyalama işlemi yapmanızı sağlar. Bir vaziyet planı çizerken bahçeye ağaçları kopyalarken ki gibi.
Objenizi seçtikten sonra enter'a basıp bize birinci noktayı sorduğunda "M" yazıp enter'a basarak bilgisayara çoklu kopyalama yapacağımızı belirtmiş oluruz.
Bilgisayarda bizden sürekli olarak ikinci noktayı ister. Mouse ile ekranda bir noktaya yerleştirdikten sonra tekrar esnek band ile yeni bir noktaya gidip tekrar bir nokta vererek birçok kopyalama işlemi yapabiliriz. işlemi bitirmek için ise enter'a basmak yeterli.​
 

Son kaynaklar