Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Aralık 2022’de Gökyüzünde Neler Oluyor?

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
Aralık ayında çıplak gözle görülebilen beş gezegen -Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn- Güneş’in batışından sonra gökyüzünde. Bu gezegenler arasında en dikkat çekici olanı Mars ise 8 Aralık’ta gözlem için çok uygun bir konuma ulaşıyor. 14 Aralık’ta yılın en etkileyici gök taşı yağmuru olan İkizler Gök Taşı Yağmuru’nu izleyebilirsiniz.
Aralık 2022’de Gökyüzünde Neler Oluyor?

SaulHerrera-Getty Images
Merkür ve Venüs kasım ayında Güneş’in parlaklığı nedeniyle görülememişti. Aralık ayında ise her iki gezegeni Güneş’in batışından hemen sonra batı yönünde ufkun üzerinde görebilirsiniz. Ayın ilerleyen günlerinde Merkür ve Venüs ufkun üzerinde yükseliyor ve iki gezegenin parlaklıkları artıyor.
24 Aralık’ta hilal şeklindeki Ay, Merkür ve Venüs’ün gökyüzünde oluşturduğu üçgen şeklini görebilirsiniz.
24 Aralık’ta hilal şeklindeki Ay, Merkür ve Venüs’ün gökyüzünde oluşturduğu üçgen şeklini görebilirsiniz.

21 Aralık’ta Merkür en büyük doğu uzanımı konumuna geliyor. Bu konumdayken Dünya’dan Merkür’e ve Dünya’dan Güneş’e giden hayali çizgiler arasındaki açı 20,1 derece. Merkür ile Güneş arasındaki açısal mesafenin en büyük olduğu bu dönem, Merkür gözlemi için son derece uygun bir zaman.
Merkür en büyük batı uzanımı konumunda

Sebastien Beaucourt - Look At Sciences / Science Photo Library
Mars aralık ayında bütün gece gökyüzünde. Kızıl Gezegen ayın başında Güneş’in batışından sonra kuzeydoğu-doğu yönünde ufkun üzerinden yükselmeye başlıyor ve Güneş’in doğuşuna kadar görülebiliyor. Mars, 26 ay aradan sonra 8 Aralık’ta karşı konuma geliyor. 8 Aralık’ta dolunay evresindeki Ay ile Mars’ı, Boğa Takımyıldızı’nda birlikte görebilirsiniz.
88 Aralık’ta dolunay evresindeki Ay ile Mars’ı birlikte görebilirsiniz.

Karşı konumdayken Güneş, Dünya ve Mars aynı hizadadır ve Dünya Güneş ile Mars’ın arasında bulunur. Mars karşı konuma geldiği tarihte aynı zamanda Dünya’ya da en yakın durumda. Bu nedenle karşı konuma geldiği zamanlar Mars gözlemi için son derece uygun.
8 Aralık'ta Mars Karşı Konumda

Çizim: Umut Aybek
Jüpiter aralık ayının başında Güneş’in batışından sonra güneydoğu yönünde ufkun yaklaşık 40 derece üzerinde ortaya çıkıyor ve gece yarısından yaklaşık iki saat sonra batı yönünden batıyor. Jüpiter ayın ilerleyen günlerinde daha erken batmaya başlıyor. Aralık ayının Venüs’ten sonraki en parlak gezegeni olan Jüpiter’i 29 Aralık’ta son dördün evresine yaklaşan Ay ile birlikte görebilirsiniz.
29 Aralık’ta Jüpiter’i son dördün evresine yaklaşan Ay ile birlikte görebilirsiniz.

Satürn aralık ayında Oğlak Takımyıldızı’nda. Halkalı gezegeni ayın ilk günlerinde Güneş’in batışından sonra güney yönünde ufkun 30 derece üzerinde gökyüzünde bulabilirsiniz. Ancak acele etmelisiniz. Çünkü Satürn saat 22.30 civarında güneybatı-batı yönünde ufuktan batıyor. Satürn ayın ilerleyen günlerinde daha erken batmaya başlıyor ve görülebileceği süre kısalıyor.
26 Aralık’ta Satürn’ü ve hilal şeklindeki Ay’ı Oğlak Takımyıldızı’nda bulabilirsiniz.
26 Aralık’ta Satürn’ü ve hilal şeklindeki Ay’ı Oğlak Takımyıldızı’nda bulabilirsiniz.

Ay, Dünya etrafındaki yörünge hareketi sırasında 12 Aralık’ta Dünya’ya en uzak konuma geliyor. Bu konumdayken iki gök cismi arasındaki mesafe 405.868 km. Ay, 24 Aralık’ta ise Dünya’ya en yakın konumda yani yerberi konumunda. Bu tarihte Ay ve Dünya arasındaki mesafe ise 358.270 km.
Ay, Mars’ı Örtüyor
8 Aralık’ta Ay, Dünya ile Mars’ın arasından geçiyor. Bu sırada Mars kısa bir süre Ay’ın arkasında kalıyor ve Dünya’dan görülemiyor. Ay’ın Mars’ı örtmesi olarak isimlendirilen bu olay, gündüz saatlerine denk geldiği ve bu sırada Ay ve Mars ufkun altında olduğu için ülkemizden izlenemiyor.
Aralık 2022'de AY'ın Evreleri

İkizler Gök Taşı Yağmuru
Yılın en etkileyici gök taşı yağmuru olan İkizler Gök Taşı Yağmuru, 14 Aralık’ta en yüksek etkinliğe ulaşıyor. Bu tarihte berrak bir gökyüzünde ve ışık kirliliğinden uzak bir noktada saatte maksimum 150 gök taşı görülebilir.
14 Aralık’ta gök taşlarının gökyüzünde ortaya çıkıp etrafa dağılıyormuş gibi göründüğü noktayı yani saçılma noktasını İkizler Takımyıldızı’nda bulabilirsiniz. Saçılma noktası Güneş’in batışından sonra kuzeydoğu yönünde ufkun üzerinde yükselmeye başlıyor ve gece yarısında gökyüzünde en yüksek noktaya ulaşıyor. 14 Aralık’ta %72’si aydınlık görünen Ay, gök taşlarının fark edilmesini kısmen zorlaştırabilir.
, gökyüzünde bıraktığı parlak ve farklı renkteki izlerle biliniyor. Gök taşları atmosferde yanarken ortaya çıkan farklı renkler, yapılarında bulunan farklı metallerden kaynaklanıyor.
İkizler Gök Taşı Yağmuru 14 Aralık'taen yüksek etkinliğe ulaşıyor.

Kış Gün Dönümü
22 Aralık’ta Kuzey Yarım Küre’de gerçekleşiyor. Kuzey Yarım Küre’de kış mevsiminin başlangıcı olarak kabul edilen bu olay sırasında güneş ışınları Güney Yarım Küre’deki Oğlak Dönencesi’ne dik açıyla geliyor.
Dünya’nın ekseni 23,5 derece eğik olduğundan yıl boyunca Güneş’in gökyüzünde izlediği yol ve gökyüzündeki yüksekliği değişir. Kış gün dönümünde Güneş gökyüzünde daha kısa bir yol izlediği için bu tarih Kuzey Yarım Küre’de gündüz süresinin en kısa, gece süresinin en uzun olduğu gündür.
Güneş'in Gökyüzünde İzlediği Yol
 

Son kaynaklar