Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

AR-GE Nedir?

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
AR-GE, önceden belirlenen bir konuya ilişkin bilgi literatürünü genişletmek amacıyla yapılan ve sistematik şekilde yürütülen bilimsel faaliyetlerdir. AR-GE, “araştırma” ve “geliştirme” kelimelerinin kısaltmasından oluşmuştur.

AR-GE faaliyetlerinin ilk adımı önceden saptanan bir problemi hipoteze dönüştürmektir. Belirlenen hipotez çerçevesinde araştırma soruları oluşturulur. AR-GE çalışmalarında en önemli noktalardan biri, oluşturulan araştırma sorularının geçerlilik ve güvenirliliğidir.

AR-GE Ne Demek?​

AR-GE ürün, hizmet ya da belirlenen bir konuyla ilgili araştırma metotlarına uygun şekilde ve sistematik olarak yürütülen çalışmalardır. AR-GE kısaca bir ürünün ya da hizmetin kullanıcılarla buluşmadan önce araştırmacılar tarafından test edilmesi demektir.

Araştırma ve geliştirme kavramlarının kısaltması olan AR-GE faaliyetleri birçok şirket tarafından farklı konularda gerçekleştirilebilir. Örneğin şirketin personel verimliliğini arttırılması ya da aynı şirketin kullanıcılara sunduğu hizmetlerin iyileştirilmesi için AR-GE faaliyetleri yapılabilir.

Profesyonel AR-GE laboratuvarları araştırma sorularının geçerlilik ve güvenilirlik derecelerini SPSS, MAXQDA gibi bilgisayar yazılımlarında test etmektedir. AR-GE araştırmaları sistematik olarak yürütülmektedir. Araştırma süreci araştırmacı tarafından önceden belirlenen aşamalara göre ilerlemektedir.

AR-GE Çalışmaları/Faaliyetleri Nedir?​

AR-GE çalışmaları/faaliyetleri, birçok farklı alanda gerçekleştirilen bilgi toplama ve bilgiyi işleme sürecidir. AR-GE çalışmaları/faaliyetleri, seçilen konu hakkında karar verilen araştırma yöntemine göre verilerin toplanmasını kapsar.

Örneğin teknoloji alanında yürütülen AR-GE faaliyetleri özgün, bilimsel veriler içerir ve bir hipotezi test edecek şekilde düzenlenir. Şirketler tarafından gerçekleştirilen AR-GE faaliyetleri ilgili hizmet ya da ürünün performansını test etmektedir.

AR-GE Çalışmaları/Faaliyetleri Nelerdir?​

AR-GE çalışmaları/faaliyetleri şunlardır:

  • Kullanıcılara sunulan hizmeti iyileştirmek
  • Sanayi alanında yeni teknolojik araçlar geliştirmek
  • Sağlık sektöründe bir hastalığın tedavisi için farklı alternatifler bulmak
  • Otomotiv sektöründe yeni nesil otomobil parçaları geliştirmek
  • Tekstil alanında geri dönüştürülebilir materyal kullanımı için araştırmalar yürütmek
  • Hayatı kolaylaştıracak ev ve ofis robotları üretmek

AR-GE Çalışmalarının Amacı Nedir?​

AR-GE çalışmalarının amacı ilgili kurum ya da şirket tarafından sağlanan hizmet ve ürünü en yüksek performans ve kalite seviyesine çıkararak kullanıcılara sunmaktır.

AR-GE çalışmalarında görev alan kişiler üzerinde duracakları konuyu önceden kapsamlı şekilde araştırmaktadır. Yapılan ön araştırma süreci sonunda geliştirilecek ürün ya da hizmet hakkında nasıl bir yol izleneceği ortaya çıkar. AR-GE çalışanlarının proje süreci boyunca en önemli amacı ürün ya da hizmetin kalitesini arttırabilmek ve ortaya özgün, inovatif özelliklere sahip bir ürün çıkarmaktır. AR-GE çalışmaları bir konu ya da hipotez hakkında yapılıyorsa bu durumda amaç hipotezin doğruluğunu test etmek ve kanıtlamaktır.

AR-GE çalışmaları amaçları doğrultusunda sistematik olarak hazırlanır. Çalışmaya başlamadan önce AR-GE departmanındaki personeller araştırma taslağı hazırlamaktadır. Hazırlanan araştırma taslağında ilgili konu, hizmet ya da ürün üzerinden yürütülecek çalışmanın amacı belirtilmektedir.

AR-GE Çalışmaları için Devlet Desteği Nasıl Alınır?​

AR-GE çalışmaları için devlet desteği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı olarak çalışan ve AR-GE projelerini destekleyen kurumlara başvurarak alınır. AR-GE çalışmalarını destekleyen devlet kurumlarından başlıcası Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)’tır.

KOSGEB ve TÜBİTAK yılın belirli zamanlarında e-Devlet’e entegre bir web sitesinden AR-GE ve İnovasyon Desteği başlığı altında duyuru yayımlamaktadır. AR-GE çalışmaları için devlet desteği almak isteyen firmalar bu duyuruda istenen bilgileri tamamlayarak e-Devlet üzerinden destek başvurusunda bulunabilir. Başvuru koşullarını sağlayan ve gerekli kriterleri karşılayan AR-GE çalışmaları TÜBİTAK ve KOSGEB sayesinde karşılıksız devlet desteği alabilmektedir.



’ne katılın, proje süreçleri hakkında yetkili kişi siz olun!


AR-GE Çalışmaları Yapılan Alanlar Nelerdir?​

AR-GE çalışmaları yapılan alanlar şunlardır:

  • Teknoloji
  • Otomotiv
  • Mühendislik
  • Gıda
  • Sanayi
  • Hizmet
  • Tekstil
  • Kimya
  • Metalurji
  • Mobilya
  • Biyoloji
  • Fizik
  • Sağlık
AR-GE çalışmalarının en yoğun ve popüler şekilde yapıldığı alanlar; sağlık, sanayi ve teknolojidir. Günümüzde aktif olan AR-GE projelerinin çoğu teknoloji alanında sürdürülmektedir. Teknolojinin hızla gelişmesi farklı alanlarda yapılan AR-GE çalışmalarını da arttırmaktadır.

AR-GE Merkezi Nedir?​

AR-GE merkezi bir kurum, kuruluş ya da şirkete bağlı olarak kurulan, şirketin sağladığı ürün ve hizmetler hakkında araştırma yürüten birimdir. AR-GE merkezi bir şirketten bağımsız olarak da faaliyet yürütebilir.

Bir şirketten bağımsız olarak faaliyet yürüten AR-GE merkezleri belirli bir hipotez etrafında şekillenen araştırmalar yapmaktadır. AR-GE merkezlerinde alanında uzman ve araştırma süreçlerine, metotlarına hakim kişiler çalışmaktadır. AR-GE merkezi bir araştırma geliştirme projesinin tüm süreçlerinin profesyonel şekilde takibinin yapıldığı yerdir.

AR-GE Çalışanları Ne İş Yapar?​

AR-GE çalışanları bir araştırma geliştirme projesinin planlanmasında, taslağının hazırlanmasında ve sistematik bir şekilde sürdürülmesinde görev almaktadır. AR-GE çalışanlarının en önemli görevi veri toplama, verileri işleme ve proje sonucu yeni bir ürün/hizmet oluşturma kısmında literatürü ve deneyleri göz önünde bulundurarak profesyonel yorumlar yapmaktır.

AR-GE faaliyetlerinin profesyonel şekilde sürdürülmesi ve çeşitli kurumlar tarafından desteklenmesi için AR-GE çalışanlarının yetkinliği ve verimliliği önemlidir. Bir AR-GE projesinin başarısı, büyük oranda AR-GE çalışanlarının titizliği ve disiplinine bağlıdır. AR-GE merkezinde araştırma geliştirme projeleri yürütmek, bu alanda bilgi ve tecrübesini paylaşmak amacıyla görev yapan kişiler AR-GE mühendisi unvanına sahiptir.
 

Son kaynaklar