Alternatif Enerji

Doğal Soğutma (Free Cooling)

Küresel ısınma nedeniyle hava sıcaklıkları yıldan yıla artış eğilimi gösteriyor. Hava sıcaklıklarının artması ile özellikle yaz aylarında soğutma ihtiyacı çok fazla oluyor. Yenilenebilir enerji kullanarak soğutma yapmak bir çok alnda ilk tercih olmaya başladı. Mevsim geçişlerinde dış havanın ısısından faydalanarak doğal soğutma (free cooling) yapma imkanı bulunuyor.

İklim şartlarından kaynaklı, dış ortamda bulunan düşük hava sıcaklığının kullanılması suretiyle tesiste ısınmış suyun soğutulması sağlanmaktadır. Bu işlevin yerine getirilebilmesi amacıyla sistemdeki suyun yönlendirilebilmesi için 3 yollu motorlu vana, bakır boru ve alüminyum lamellerden mamul doğal soğutma bataryaları, doğal soğutma bataryalarına hitap eden motoru ile direkt akuple aksiyal fanlardan müteşekkil doğal soğutma (free cooling) modülü kullanılmaktadır.

Isı pompası ile doğal soğutma yapmak oldukça ekonomik olmaktadır ve aslında soğutmanın en tasarruflu olan yöntemlerindendir. Çünkü ihtiyaç duyulan tek enerji, havadan, topraktan veya yeraltı suyundan alınan ısıyı sirküle edecek pompaları çalıştırmak içindir. Soğutma işletimi sırasında ısı pompası sadece kullanma suyu ısıtması için çalışır. Isı pompası kontrol ünitesi temel sirkülasyon pompalarını ve valfleri düzenler, tüm sıcaklıkları çiğ noktasında tutar. Bu yöntemle soğutmada COP 15 ile 20 mertebelerine çıkar.

Doğal Soğutma - Free Cooling
Doğal Soğutma – Free Cooling

Doğal Soğutma fonksiyonu için kontrol paneli primer pompa (B) (ısı pompası kompresörü durur) ile başlar, 3 yollu vanaları (C ve G) eşanjöre (D) doğru açar ve sekonder devre için (E) sirkülasyon pompasını çalıştırır. (Şekil. 35). Bu da yerden ısıtma sistemindeki sıcak suyun enerjisinin (F) eşanjör yardımıyla (D) primer devredeki antifrize aktarılmasını sağlar. Tüm odalardaki ısı çekilmiş olur. Direkt soğutma için bağlanabilecek sistemler aşağıdadır:

  • Fan konvektörleri
  • Tavandan Soğutma
  • Yerden ısıtma sistemleri
  • Bina komponent aktivasyonu (beton çekirdek ısıtması).

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Reklam Engelleyici

Reklam engelleyici eklenti kullandığınızı fark ettik. Muhendisiz.Net web sitesini verimli kullanabilmek için lütfen reklam engelleyiciyi kapatınız.