Programlar

Python Programlama Dili Nedir? Nasıl Kullanılır?

Gelişen teknoloji ile programlama dilleri de gelişti ve python gibi onlarca programlama dili ortaya çıktı. Python programlama dilini programlama ile az çok işi olan hemen hemen herkes duymuştur. Son zamanların popüler programlama dillerinden olan python programlama dilini sizler için ele aldık ve genel hatlarıyla yeni başlayanlar, merak edenler için bir yazı hazırladık.

Python programlama dili nedir? Nerelerde kullanılır? Hangi projeler kullanmıştır? gibi onlarca sorunuza cevap yazmaya çalışacağız.

Python
Python

Python Nedir?

Yazının başından beri söylediğimiz gibi Python bir programlama dilidir. Daha teknik bir tabir ile nesne yönelimli, yorumlamalı, birimsel (modüler) ve etkileşimli yüksek seviyeli bir programlama dilidir.

İlk olarak 1980’li yıllarda ABC programlama dilini alternatif olarak çıkarılmış fakat kenarda kalmıştır. 1990’lı yıllarda Guido Van Rossum tarafından geliştirilmeye başlanmış ve bir çok firma tarafından kullanılmaya başlanmıştır.

Modüler yapısı, sınıf dizgesini (sistem) ve her türlü veri alanı girişini destekler. Hemen hemen her türlü platformda çalışabilir (Unix, Linux, Mac, Windows, Amiga, Symbian). Python ile sistem programlama, kullanıcı arabirimi programlama, ağ programlama, web programlama, uygulama ve veri tabanı yazılımı programlama gibi birçok alanda yazılım geliştirebilirsiniz. Büyük yazılımların hızlı bir şekilde prototiplerinin üretilmesi ve denenmesi gerektiği durumlarda da C ya da C++ gibi dillere tercih edilir.

Neden Python ?

Python her programlama dillerinde olduğu gibi artılara ve eksilere sahiptir. En büyük artısı sadece bir programlama dilidir ve öğrenmesi kolaydır. Hızı yüksektir, diğer programlama dillerine göre zaman kaybı çok azdır. Ayrıca harici bir derleyiciye ihtiyaç yoktur. Kod dizilimi çok daha düzenlidir. İnsanlar kodları okuyabilir ve rahatlıkla anlayabilir.

Python’un son derece kolay okunabilir olması düşünülmüştür. Bu yüzden örneğin küme parantezleri yerine girintileme işlemi kullanılır. Hatta bazı durumlarda girintileme işlemine dahi gerek kalmadan kodun ilgili bölümü tek satırda yazılabilir. Böylece Python, program kodunuzu en az çaba ile ve hızlıca yazmanıza imkân tanır. Sade sözdizimi ile diğer programlama dillerinden üstündür.

Ayrıca açık kaynaklıdır ve bu durum Pythonu ücretsiz yapar. Sade olması yüzünden diğer programlara göre çok basittir bu sayede zaman kaybı yapmadan hızlı öğrenilebilir. Karmaşık dilleri basitleştirilebilir ve bana göre en güzel özelliği aklınıza gelecek herhangi bir fikri çabucak oluşturabilirsiniz.

 söz dizimi ve renklendirmesi.
Söz dizimi ve renklendirmesi.

Python Kullananlar

Bir çok uygulama ve şirket tarafından aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Şirket olarak bakıldığında, Google, NASA, Cern çok aktif kullanmakla birlikte Youtube, Bittorrent, Django gibi uygulamalarda yer almaktadır.

Firmaların dışında OpenOffice.org, GIMP, Inkscape, Blender, Scribus ve Paint Shop Pro gibi bazı programlarda betik dili olarak kullanılır. Battlefield 2, Civilization IV gibi oyunlarda da yer almış olup reddit tarafından kullanılmıştır.

İşleçler

* işleci, çarpma işlemleri için

/ işleci, bölme işlemleri için

// işleci, tam sayı bölme işlemleri için

+ işleci, toplama işlemleri için

- işleci, çıkarma işlemleri için

% işleci, mod alma işlemleri için

< işleci, ‘küçüktür’ anlamına gelir

> işleci, ‘büyüktür’ anlamına gelir

== işleci, ‘eşittir’ anlamına gelir

<= işleci, ‘küçük eşittir’ anlamına gelir

>= işleci, ‘büyük eşittir’ anlamına gelir

!= işleci, ‘eşit değil’ anlamına gelir

** işleci, ‘üs alma’ anlamına gelir

True işleci, ‘doğru’ anlamına gelir

False işleci, ‘yanlış’ anlamına gelir

and işleci, ‘ve’ anlamına gelir

or işleci, ‘veya’ anlamına gelir

not işleci, ‘değil’ anlamına gelir.

İfadeler ve akış kontrolü

Python’un ifadeleri şu şekilde özetlenebilir;

  • if ifadesi, bir kod blokunu belli bir koşula bağlı olarak, else ve elif (else-if’ın kisaltmasi) ile birlikte çalıştırır.
  • for ifadesi, yinelenebilir bir nesne üzerinden yineleme yapar, bu sırada ilgili bloktaki her ögeyi bir yerel değişkene atar.
  • while ifadesi, koşulu doğru olduğu sürece o kod blokunu çalıştırır.
  • try ifadesi, eklenmiş kod bloğundan dolayı oluşan hataları yakalar ve except maddeleriyle; ayrıca finally blokundaki temizleme kodunun blok nasıl sonlanırsa sonlansın çalıştırılmasını sağlar.
  • class ifadesi, bir kod blokunu çalıştırır ve onun yerel adalanını bir sınıfa atar, bu sayede o sınıf Nesne Yönelimli Programlamada kullanılabilir.
  • def ifadesi ile fonksiyon tanımlanır.
  • with ifadesi, bir kod blokunu bir içerik yöneticisine hapseder (örneğin bir kod bloku çalışıtırılmadan önce bir kilit edinir ve sonrasında bu kilidi çözer)
  • pass ifadesi bir NOP görevi görür ve geçici kod bloku yerine kullanılabilir.
  • print ifadesi bir ekrana yazdırma görevi görür. Bu ifade Python’un 3 sürümüyle birlikte print() fonksiyonu ile değiştirildi.

Her ifadenin kendi sözdizimi vardır, örneğin def ifadesi diğer ifadelerin genelinin aksine blokunu anında çalıştırmaz.

Diğer programlama dilleri hakkında bilgi edinmek, mühendislik programlarını inceleme için Mühendislik Programları kategorimizi incelemenizi öneririz.

Kaynak: Wikipedia

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Reklam Engelleyici

Reklam engelleyici eklenti kullandığınızı fark ettik. Muhendisiz.Net web sitesini verimli kullanabilmek için lütfen reklam engelleyiciyi kapatınız.