Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Yüksek Lisans Mülakatları Hakkında

ilhan

Yönetici
Katılım
20 Nis 2020
Mesajlar
20
Mühendis Puanı
4,169
BÖLÜM
Makine Müh
Mülakat esnasında öğretim görevlilerinin ölçmeye çalıştığı şey başvuran öğrenciler arasında kimin programla ne kadar alakalı, ve yetenekli olduğudur. İstekleri programa başvuranlar arasında programla ilgili en çok şey bilen, daha önce programla ilgili bazı çalışmalarda bulunmuş öğrencileri seçebilmektir. Bu konuda mülakata gitmeden önce mutlaka bazı hazırlıklar yapmış olmanız gerekiyor.

Karşınızdaki öğretim görevlisi Neden bu alanda yüksek lisans yapmak istiyorsun? Neden bu programa uygun olduğunu düşünüyorsun? Misyonun ve vizyonun nedir? gibi sorular sorabilir. Ve hatta, programla ilgili bazı terim sorularıyla karşılaşabilirsiniz. Mesela mülakat yapan hoca size bölümle ilgili bazı genel bilgiler sorup sizin başvurduğunuz bölümle ne kadar ilgili olduğunuzu ölçmek isteyebilir. Mülakata gitmeden önce karşınızdaki insanı bu programın tam size göre olduğuna inandırabilecek hazırlıklar yapmanız faydalı olacaktır.

Mülakatta heyecanlanmamak için tam anlamıyla hazır olmanız gerekir.

Bunun dışında Sayın Hocamız Prof. Dr. Canan Çetin’in öğrencilere önerisi mülakata gitmeden önce başvuru yapılacak programla ilgili detaylı araştırma ve hazırlık yapılmasıdır. Mülakattan önce bölüm hocalarıyla (eğer ulaşılamıyorsa asistanlarla) görüşüp programlarla ilgili bilgi alınması gerekiyor.

MÜLAKAT ESNASI | Mülakat Sırasında Nasıl Davranmalıyım?
Bir kere unutmayın ki insanlar daha çok kendilerini dinletmekten hoşlanırlar. Yani her ne kadar karşınızdaki eğitim görevlisinin amacı sizi dinlemek olsa da kendisi de size bildiklerini göstermek ve hatta söylediklerinin çok önemli olduğunu hissettirmek ister.

Eğitim görevlisinin sözünü kesmeyin. Mülakatta özgüven önemlidir ancak karşınızdaki öğretim görevlisini mümkün olduğunca dinlemeye gayret edin. Söyledikleriyle ters düşmemeye özen gösterin. Bölüme kabul edilirseniz kendisiyle uzun uzun tartışmak için çok vaktiniz olacak ama bunu sakın mülakatta yapmayın. Bu duruma açık hocalar da olmakla birlikte böyle durumlarda karşısındaki öğrenciyi elemeyi tercih edebilenler de olabilir. Böyle bir riske girmeyin.

Aşağıdaki maddeleri dikkate alın;

  • Saygılı olun ve konuyla ilgili sorular sorun. Konunun dışına çıkmamaya özen gösterin.
  • Kendinize güvenin ama ben merkezci olmayın.
  • Olumlu ve istekli görünün. Bölüm üyelerine, mülakatta olmaktan memnunluk duyduğunuzu gösterin. Şikayetçiliği seven veya kolay dağılan birisi görüntüsünü vermeyin.
  • Ne bildiğinizi ve nelerle ilgilendiğinizi vurgulayın, kimleri tanıdığınızı değil.
  • Argo ve küfür kullanmayın.
  • Çok az bildiğiniz ya da hiç bilmediğiniz konuları tartışmayın.
  • Yanıtını bilmediğiniz soruları “bilmiyorum” diye yanıtlamakta tereddüt etmeyin.
  • Belirli teorik fikirler lehinde ya da aleyhinde çok emin olmadıkça konuşmayın. Sizin görüşlerinize katılan bölüm üyeleri olabileceği gibi bu görüşlere karşı kişiler de olacaktır. Bu kişileri, kendinize ve başvurunuza karşı çevirmenin hiç gereği yoktur. Ayrıca çok iddialı görünürseniz, öğretim üyeleri büyük olasılıkla sizden daha fazla bilgiye sahip oldukları bu teori hakkında bilgilerinizdeki boşlukları yakalamaya karar verebilirler ve bu durum yüksek lisans mülakatında pek de hak etmediğiniz şekilde köşeye sıkışmanıza sebep olabilir.
  • Bölüm hocalarını, lisansüstü öğrencileri ve diğer adaylara tüm hayat hikayenizi anlatmayın. Sıkılabilirler!
  • Düşüncesizce konuşmayın, kesinlikle küstah olmayın. Mülakat süresince dolaylı olmayan ve açık yanıtlar verin. İstekli, içten ve açıksözlü olmaya çalışın. Göz kontağı kurun, yani sorulara yanıt verirken veya soru yöneltirken yere ya da başka yerlere bakmayın.
  • Geçmiş başarılarınızı sürekli yinelemeyin. Mülakat sırasında yapmanız gereken, övünerek diğer adaylardan iyi olduğunuzu göstermek değil, bunun yerine profesyonel konuşmanın ve davranmanın ne demek olduğunu gayet iyi bilen, akademik ve kişisel ölçütleri yüksek bir birey olarak kendinizi ortaya koymanızdır.
GİYİM KUŞAM | Mülakatta Nasıl Giyinmeliyim?

Aslında sizi değerlendirecek öğretim görevlisinin/görevlilerinin bakış açısına göre çok değişebilir bu sorunun cevabı. Bu nedenle genel geçer kabul görmüş giysilerle gitmeniz tavsiye edilir. Örneğin kot pantolon ve t-shirt ile kendinizi daha rahat hissediyor olabilirsiniz ama bu karşınızdaki eğitim görevlisi tarafından ciddiyetsizlik olarak algılanabilir.

Unutmayın ilk intiba önemlidir. Mülakatta öğretim görevlisi sizinle çok kısa bir süre görüşecek olmasından dolayı kılık kıyafetiniz de sizinle ilgili fikir edinme anlamında bir değerlendirme unsuru olabilir.

Bu sebeple daha klasik, iş kıyafetleri diyebileceğimiz tarzda giyinmeniz size karşı bir ön yargı oluşturma riskini minimuma indirir.
 

ahmetin

Mühendis
Katılım
13 Eyl 2021
Mesajlar
15
Mühendis Puanı
1
BÖLÜM
Elektrik Müh
Paylaşım için teşekkürler. Galatasaray Üniversitesi MBA mülakatı hakkında bilgi alabilirsem çok sevinirim
 

fthalt

Mühendis
Katılım
30 Eyl 2022
Mesajlar
13
Mühendis Puanı
3
BÖLÜM
Elektrik Müh
Teşekkürler faydalı bir yazı olmuş.
 

ESM26

Mühendis
Katılım
9 Eyl 2023
Mesajlar
20
Mühendis Puanı
9
BÖLÜM
Enerji Sist. Müh
Gayet açıklayıcı bir anlatım olmuş, teşekkürler.
 

Son kaynaklar