Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Switch Nedir? Switch Ne İşe Yarar?

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
Switch



Bilgisayar alanına referans vererek birden fazla bilgisayarın birbirleriyle bağlanmasını sağlayan switch, veri aktarımı ve haberleşme imkânı sunar. Bu cihazlar kullanım amaçlarına ve teknik özelliklerine göre farklı türlere ayrılır.

Switch Nedir?​

Elektronik alanında sıklıkla kullanılan switch, ağ anahtarı anlamına gelir. Bilgisayarlar arasında veri aktarımı ve haberleşmeyi sağlayan switch cihazları ile hem zamandan hem de efordan tasarruf etmek mümkündür. Her bir ağ anahtarı üzerinden birden çok port yer alır ve bu portların her birine birbirinden farklı cihazlar bağlanır. Üzerinde yer alan her bir port için aynı bant genişliği değerini sunan switchler, kendisine bağlanan bilgisayarlar ile eşit hızda işlem yapma kapasitesine sahiptir. Switch üzerinde yer alan ve birbirleriyle haberleşerek veri aktarımı yapan bilgisayarların her biri switch ile aynı hız kapasitesinde işlemlerini gerçekleştirir. Bu sayede switch kullanarak hızlı, pratik ve kapsamlı bir çözüm elde edebilirsiniz. Switch üzerinde yer alan her bir portun hız ve işlem kapasitesi aynı değerde olsa da bir porta bağlı olan bilgisayarlardan diğer portlar etkilenmez. Her bir port kendi arasında bağımsız olarak haberleşebilir ve veri aktarımı yapabilir. Switch cihazlarında MAC adresi üzerinden işlem yapıldığından dolayı kaynak ve hedef bilgisayarları net bir şekilde belirlemek mümkündür. Hedef ve kaynak bilgisayarlara ait MAC adresleri önceden kayıtlıdır ve diğer adreslerin etkilenme olasılığı yoktur. Yalnızca switch üzerindeki ilgili kaynak ve hedef sistemler arasında işlemler yapılır.

Switch Türleri Nelerdir?​

Bilgisayarların ve ağ ögelerinin birbirleriyle haberleşmesini sağlayan switch, ağ anahtarı anlamına gelen bir cihazdır. Switch cihazı kaynak sistemden gelen verileri belirli bir çıkış bağlantısına yönlendirir ve hedef sisteme iletilmesini sağlar. Birbirinden farklı bilgisayarları ve diğer ağ ögeleri arasında bağlantı kurulmasına yarayan switchler, oldukça kullanışlı ve pratik cihazlardır. Peki, switch türleri nelerdir?

Merkez Anahtar / Core Switch​

Ağ merkezinde bulunan core switchler, ağın tüm performansı üzerinde etkilidir. Merkez anahtarlar, kendisine doğrudan bağlı olup olmamasına bakılmaksızın ağda yer alan tüm sistemlere ait MAC adreslerini tutar. Böylece merkez anahtar üzerinden geçen paketlerin hangi hedefe doğru yönelmesi gerektiğine karar verir. Merkez anahtarlar diğerlerine göre daha güçlü donanıma, çok boyutlu MAC adres tablosuna ve yüksek hızdaki portlara sahiptir.

Omurga / Backbone Switch​

Ağ sistemleri üzerinde yer alan birden çok switch cihazına ait yüklerin bir araya geldiği ve ana yükün başlatıldığı switch, omurga switch’dir. Omurga switchler birden çok switch arasındaki en büyük hacimdeki yükün bulunduğu türdür. Burada tüm yükler toplanır ve ilgili switchler arasında yük paylaşımı yapılır.

Kenar / Edge Switch​

İki ağın buluşma noktasında yer alan kenar switchler, doğrudan bilgisayarların ağ bağlantısının yapıldığı cihazlardır. Kenar ağ anahtarları; yönlendiriciler, hizmet sağlayıcıları, tümleşik erişim aygıtları, internet servis sağlayıcısı ve çoklayıcılar olabilir. Kenar switch’lerde son kullanıcı yerel alan ağları internet servis sağlayıcısı ağlarına bağlanır. Kenar ağ anahtarlarının diğer isimleri ise hizmet düğümleri veya erişim düğümleridir. Kenar switch’lerin kapasitesi doğrudan kendisine bağlı sistemlerin anahtarlama ihtiyacını karşılayabilecek düzeydedir.

Endüstriyel Ethernet Switch​

RJ-45 portu yer alan ağ anahtarlama cihazlarına endüstriyel ethernet switchleri denir. Bu porta bağlı bilgisayarların veya diğer ağ cihazlarının güvenlik erişimleri yönetilebilir ve ayarlanabilir. Bir nevi port çoğaltıcı olarak da kabul edilen endüstriyel ethernet switch ile hangi portun ne düzeyde veriye erişebileceği düzenlenebilir. Endüstriyel ethernet switch cihazları da kendi içinde yönetilebilir endüstriyel ethernet switch ve yönetilemez endüstriyel ethernet switch olarak ikiye ayrılır. Genel olarak çok fazla kompleks olmayan uygulamalar için tercih edilen yönetilemez endüstriyel ethernet switch ile herhangi bir konfigürasyon ayarının yapılması mümkün değildir. Aynı zamanda yönetilemez endüstriyel ethernet switch cihazları herhangi bir kuruluma ihtiyaç duymaz. Herhangi bir kuruluma ihtiyaç duyulmadığından dolayı yönetilemez endüstriyel ethernet switchlerini tak ve çalıştır mantığıyla kullanıma başlamak mümkündür. Yönetilebilir endüstriyel ethernet switchler ise genel olarak daha karmaşık yapılar için tercih edilir ve fiyat olarak daha pahalıdır. Yönetilebilir endüstriyel ethernet ağ anahtarları ile ağ trafiği izlenebilir, farklı özellikteki ethernet switch ürünleriyle birlikte senaryolar oluşturulabilir ve portlar kontrol edilebilir. Yönetilebilir endüstriyel ethernet switch cihazları yönetilemez endüstriyel ethernet switch ürünlerine göre daha geniş kapsamlı yönetim, ayarlama ve düzenleme imkânı sunar. Daha kapsamlı bir yapıya sahip sistemlerde yönetilebilir ethernet switch ürünlerinin kullanılması endüstriyel alanlarda uygundur. Bu sayede endüstriyel uygulamalarda LAN aracılığıyla süreç izleme, yönetim ve konfigürasyon yapılabilir. Endüstriyel yönetilebilir ethernet ağ anahtarları, standart bir switch cihazının tüm özelliklerini kapsar, zorlu koşullarda bile sorunsuz olarak çalışır ve uygulamaya göre ethernet değişimi imkânı sunar.
 

Son kaynaklar