Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Satürn’ün Halkaları Kaç Yaşında?

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612

Satürn’ün Halkaları Kaç Yaşında?​


Bir grup gök bilimcinin yakın zamanlarda ’ta yayımladıkları bir makaleye göre Satürn’ün halkaları en fazla 400 milyon yaşında olabilir.

Satürn’ün Halkaları Kaç Yaşında?


Satürn yaklaşık 4,5 milyar yıl yaşında. Gezegeni çevrelen parlak halkaların ne zaman oluştuğu ise onlarca yıldır bilimsel tartışmalara konu oluyor. Kimilerine göre halkalar Satürn’ün kendisi kadar eski olabilir kimilerine göreyse halkalar görece çok daha yakın zamanlarda oluştu.
Dr. Sacha Kempf ve arkadaşlarının yakın zamanlarda yayımladıkları bir çalışma ise halkaların Satürn’ün kendisinden çok daha genç olduğu düşüncesini destekliyor.

Satürn’ün halkalarının Jüpiter’in, Uranüs’ün ve Neptün’ün halkalarına kıyasla çok daha parlak olmasının temel nedeni büyük oranda buzdan oluşmasıdır. Çok sayıda irili ufaklı buz parçasının üzerlerine düşen ışığın büyük bir kısmını yansıtması halkaların parlak görünmesine neden olur.
Buz parçalarının parlaklığının azalmasına sebep olan etkenlerden biriyse halkaların üzerine düşen tozlardır. Uzaydan gelen irili ufaklı toz paçaları buzların üzerini örterek solgunlaşmalarına neden olur. Daha temiz buz parçaları daha parlak, daha kirli buz parçaları ise daha solgundur.

2004-2017 yılları arasında Satürn’ün etrafında dolanan Cassini uzay aracı toz ölçümleri de yapmıştı. Dr. Kempf ve arkadaşlarının halkaların yaşı ile ilgili tahminleri de buz parçalarının üzerinde hangi hızla toz biriktiğiyle ilgili ölçümlere dayanıyor. Araştırmacılar buz parçacıklarının parlaklıklarını ölçerek üzerlerinde ne kadar toz biriktiğini hesaplamış ve Cassini’nin toz ölçümleriyle ilgili verilerden yararlanarak bu kadar tozun buz parçaları üzerinde birikmesinin ne kadar süreceğini hesaplamışlar. Sonuçlar Satürn’ün halkalarının en fazla 400 milyon yaşında olabileceğini gösteriyor.

Son çalışma aslında Satürn’ün yaşı ile ilgili tartışmalara nokta koymuyor. Bilimsel çalışmalar Satürn’ün atmosferine toz yağdığını gösteriyor. Bu tozların kaynaklarından biri de Satürn’ün halkaları olabilir. Eğer bugün bilinmeyen bir süreç halkaların temizlenmesini sağlıyorsa, halkaların yaşı Kempf ve arkadaşlarının tahmininden çok daha yüksek olabilir.
 

Son kaynaklar