Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Network topolojileri

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
Network topolojileri ağın yapısı açıklamak için kullanılır. Fiziksel ve mantıksal topolojiler olmak üzere iki parçadan oluşur. Fiziksel topoloji, ağda kullanılacak iletim ortamı, cihazların nasıl bağlanacağı ve hangi tür araçların kullanılacağı hakkında bilgi verir.

1677957844753.png

Matıksal Topoloji hostların fiziksel ortam (media) boyunca nasıl iletişim kuracaklarını ifade eder, veri trafiğinin planlanmasını sağlar. Broadcast ve tokken passing yaygın olarak kullanılan mantıksal topolojilerdendir. Broadcast topolojide bir host ağ çevresi üzerinde olan diğer tüm hostlara kendi bilgisini gönderir. Token Passing topolojide ise bir jeton (token) yardımıyla hostların ağa erişimi denetlenir. Jeton sırasıyla tüm hostlara aktarılır.

Veri göndermek isteyen host jeton kendisine geldiğinde verisini ağa aktarır aksi halde jetonu bir sonraki hosta gönderir. Token Ring ve FDDI token passing topolojisini kullanan iki ağ çeşididir. Bus Topolojide, tüm bilgisayarlar tek bir omurga üzerine veya seri bir kablo yardımıyla birbirlerine bağlanırlar.Ring topolojide, bilgisayarlar bir halka oluşturacak şekilde birleştirilmiş gibidir.

Star toplojide, bilgisayarlar merkezi noktada yer alan bir cihaza bağlanırlar. Bu cihaz yardımıyla ağdaki diğer bilgisayarlar iletişim kurabilirler. Mesh topolojide ise ağ üzerindeki her bir bilgisayar, ağ üzerinde yer alan diğer bilgisayarlara doğrudan bağlanmıştır.
 

Son kaynaklar