Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Mühendislik Alanı Yüksek Lisans Mülakat Soruları

Mühendis

Yönetici
Moderatör
Katılım
24 Nis 2020
Mesajlar
429
Mühendis Puanı
10,162
BÖLÜM
Makine Müh
Yüksek lisans mülakat soruları ve mülakat görüşmesine hazırlık aşamaları zorlu bir sürecin başlangıcıdır.

Zaten mülakatlar genel olarak hem adaylar hem de mülakatı gerçekleştiren kişiler için zor bir süreçtir. Adaylar heyecanlı , gergin olabilir. Mülakatı gerçekleştiren bireyler ise sabırlı, sakin, güleryüzlü olmalıdır. Mülakatlar yapılış biçimlerine göre farklılık gösterebilir. Yüzyüze, telefon ile görüşmeler yapılır fakat en sağlıklı olan mülakat biçimi yüzyüze yapılandır. Yüksek Lisans Mülakatlarında ise kişi daha önceden bilgi edinmeli ön bir araştırma yapmalıdır. Mülakatına hangi öğretim görevlisi ya da görevlilerinin gireceğini önceden bilmenin yollarından biri yüksek lisansını yapacağı üniversitenin ilgili bölümdeki öğrencileri ile iletişime geçmektir. Fakat bu durum her zaman mümkün olmayabilir. Böyle zamanlarda ise internet ve sosyal ağlar aracılığı ile ön araştırmalar yapılıp mülakatların süreci ve işleyişi hakkında kişilerden bilgi edinilebilir. Bir diğer yolu da, eğer bölümdeki öğretim görevlilerinin yüksek lisans, doktora, tez çalışmaları ile ilgili bilgi sahibi olabilirseniz karşılaşacağınız sorularla ilgili fikir yürütebilirsiniz.

Vakıf Üniversiteleri Yüksek Lisans Mülakat Soruları

Vakıf üniversiteleri mülakat sorularına bakıldığında çok zorlayıcı olmadığı görülmektedir. Peki neye göre zorlayıcı olmadığını düşünüyoruz dersek tabi ki devlet üniversitelerine göre. Vakıf üniversiteleri yüksek lisans mülakat sorularının soruluş amacı aslında sizin alana olan ilginiz ve o alanda ne kadar süredir çalışıyorsunuz bunu ölçmek. Alan ile ilgili teorik bilmenizi beklemezler. Doğrusu da budur aslında ve daha çok muhabbet havasında geçen görüşme sonlanır. Bu kabul edileceğiniz anlamına gelmiyor.


Devlet Üniversiteleri Yüksek Lisans Mülakat Soruları

Devlet üniversiteleri mülakat sorularına vakıf üniversitelerine göre biraz daha yorucu olduğu anlaşılmaktadır ancak bunun sebebi tamamen başvuru sayısının vakıf üniversitelerinden daha yüksek olmasından dolayı. Devlet üniversitesi yüksek lisans mülakat sorularında da sizleri çok zorlamazlar ancak alan ile ilgili ufacık bir teori sorusu sorarak da alanla ilgili merakınızı ölçmek isterler.

Genel sorular aşağıdaki gibidir.

Yapılan araştırmalara göre yüksek lisans mülakatlarında gelen sorular genelde şöyledir;

  • Neden bu yüksek lisans programına başvuruyorsun?​
  • Neden bu üniversitede yüksek lisans yapmak istedin?​
  • Bu alana nasıl bir katkın olacağını düşünüyorsun?​
  • Seni neden bu programa kabul edelim?​
  • Nerede oturuyorsun?​
  • Neler yapıyorsun?​
  • Kariyer hedeflerinde neler var?​
  • Bu alanda uzmanlaşıp kendine ve çevrene ne gibi katkılar sağlayabileceğini düşünüyorsun?​
Bu tarz temel soruların dışında başvurulan programa dayalı alt yapınızı ölçmeye yönelik özel sorular sorulabilir. Bu sorular ilgili programlara göre farklılık gösterebilir fakat temelde detaya inmeden genel sorulan sorulardan oluşur.

Makine Mühendisliği Yüksek Lisans Mülakat Soruları

Makine mühendisliği mülakat soruları genel sorulara göre daha teknik olabilmektedir. Fakat temelinde amaç sizin yüksek lisansa uygun / hazır olup olmadığınızı anlamaktır.​
  1. Bunca zaman neler yaptın, kendinden bahset.
  2. Geliştirmiş olduğun konu hakkında bir kaç soru.
  3. Başvurduğun alan için yeterlilik sorusu.
  4. Teknik resim okuma, çizme ve planlama becerin.
  5. Örnek olarak başvurduğun alan otomasyon, sana görev verildi. Süspansiyon sistemi tasarlaman isteniyor. Aşama aşama anlatabilir misin?
  6. Alanın akışkanlar ise bernoulli denklemi mutlaka sorulur, kanat üzerinden örnek cözdürebilirler.
  7. Isı alanı ise çevrimlerden bahsedebilir.
  8. Isıtma, iklimlendirme, havalandırma ise proje sorulabilir.
  9. Kullanılan programlardaki yetkinlik düzeyin sorulabilir.
  10. Otomobil alanında motor bilgisi ve mukavemet soruları gelir.
  11. Malzeme ile alakalı çok soru gelmez, her alanda kullanılan malzeme değişkendir ancak temel malzeme bilgisi ve muayene yöntemleri hakkında ufak sorular gelebilme ihtimali vardır.
  12. Daha önce yaptığın proje veya çalışma varsa anlat denir.
  13. En çok hangi konuda gururlandın ve başarılı hissettin kendine denilebilir.
  14. Genelde önüne bozuk Türkçeli bir metin gelir bunu İngilizceye çevirmen istenir.
 

Mühendis

Yönetici
Moderatör
Katılım
24 Nis 2020
Mesajlar
429
Mühendis Puanı
10,162
BÖLÜM
Makine Müh
Lisans üstü eğitim başvurularının ve mülakatlarının devam ettiği bugünlerde adayların en merak ettiği sorulardan birisi de yüksek lisans mülakatında ne tip sorularla karşılaşacağı oluyor. Bu konuda çevrenizde farklı alanlarda, farklı üniversitelerde yüksek lisans yapan insanlar yoksa mülakatta nelerle karşılaşacağınız tahmin etmek güçleşebiliyor. Üstelik tecrübeli insanların mülakatı hatırlamama durumlarını da göz önünde bulundurursak çalacak tek kapımız internet oluyor. Üstelik internette bu konuyla ilgili yeterince güncel paylaşım da bulunmamakta. Hazır yeni mülakattan çıkmışken unutmadan tecrübelerimi sizlere paylaşmak istedim. Ne demişler; söz uçar yazı kalır.

Bir Makine Mühendisliği lisans mezunu ve Mekatronik Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi olmamın yanı sıra geçtiğimiz günlerde Makine Mühendisliği ve Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümlerinde girdiğim yüksek lisans mülakatlarıyla üç farklı bölüme ait mülakat sürecinden bahsedeceğim. Bu tecrübeler hem yazılı sınav hem de mülakata gireceklere yardımcı olacaktır. En azından bir fikir edinip hazırlığınızı ona göre yapabilirsiniz. Kısa bir selamlaşma ve kendini tanıtma aşamasından sonra asıl mülakat başlıyor. Bende süreç şu şekilde işledi.

Mekatronik Mühendisliği
Bu bölümle ilgili fazla bir bilgim yoktu ve bölümü araştırdığımda robotik alanında sorularla karşılaşacağımı düşündüğüm bir mülakat bekliyordum. Böyle olması durumunda pek de başarılı olamayacağımı düşünmüştüm. Ancak mülakat beklediğimden çok farklı geçti. Görüşme beklediğim gibi robotik alanına dair teknik sorular içermiyordu. Mülakat komisyonundaki üç hocadan ikisinin Makine Mühendisliği mezunu olması, benim mekanik eğitimi almış olmam komisyonu daha çok mekanik ve teknolojik sorulara yöneltti. Soru-cevaptan ziyade sohbet tarzı geçen mülakat sorularını ise şu şekilde sıralayabilirim:
  • Mekatronik nedir? İlk duyduğunda sende ne gibi çağrışımlar yaptı?
  • Mekatronik sistemler nelerdir ve nerelerde kullanılır? (Sanırım en teknik soru buydu )
  • Neden mekatronik mühendisliğini tercih ettin?
  • Bize lisans bitirme tezinden bahseder misin?
  • Eğer kabul edilirsen uzmanlaşmak istediğin mekatronik dalı hangisi?

Makine Mühendisliği
Mezun olduğum bölüm olduğu için bu mülakat benim için diğerlerinden daha önemliydi. Çünkü buradaki sorular direk dört yıl eğitim aldığım bölümle alakalı sorular olacaktı. Bilmemek beni diğerlerinden çok daha fazla mahcup edecekti. Komisyona girecek hocaları önceden bilmemek ,hocaların uzmanlık alanları hakkında bir fikriniz olmaması mülakat öncesi çok kapsamlı bir hazırlık yapmanızı gerekli kılıyor. Sorulası muhtemel sorulara bir gece öncesinden bakmıştık. Okula gittiğimizde komisyonda benim mezun olduğum opsiyon olan imalat alanında hiç bir hoca olmaması, ısı alanındaki en zorlu hocalarla mülakata gireceğimi öğrenmem ben de strese sebep olmadı desem yalan olur. Toplantı salonuna girmeden hocaların uzmanlık alanlarında bize yönlendirebilecekleri sorularla ilgili arkadaşımla küçük bir araştırmaya girdik. Ve nokta atışı. Girmeden baktığımız sorularla karşılaştım. İşte sorular:
  • Termodinamiğin yasaları nelerdir?
  • Yasaları detaylı ve örneklerle açıklar mısın?
  • Elinde iki bardak su var. Biri sıcak diğeri ılık. Soğuk bir ortamda bu iki suyu havaya atarsan önce hangisi donar? (Bilim adamlarınca henüz net olarak cevaplanamamış bu soruyu kıvrak bir manevrayla atlattım)
  • Mekatronik Mühendisliğinde yüksek lisans yaparken neden bir yüksek lisansa daha başvurma ihtiyacı duydun? (Bu soru muhtemelen sizlerin de aklına gelecek)
Endüstriyel Tasarım Mühendisliği
Bu bölümde de Makine Mühendisliği mezunu hocalarla karşılaştım. Türk’ün dünya üzerinde her yere yayılması gibi makineciler de her yerde galiba. Mülakatlar arasında en rahat geçeni bu oldu. Teknik diyebileceğim hiçbir soruyla karşılaşmadım. Sohbet niteliğinde geçen mülakat sonrası bu bölümde yer almak istediğime karar verdim çünkü bölüm vizyonu oldukça geniş ve bölüm başkanının da içinde bulunduğu komisyon hocaları oldukça bilgiliydi. Bu mülakatta konuştuklarımızı sıralayacak olursam;
  • Neden bu bölümü tercih ettin?
  • Bölümümüzü ve müfredatımızı inceledin mi?
  • Mekatronik Mühendisliğinde yüksek lisans yaparken neden bir yüksek lisansa daha başvurma ihtiyacı duydun?
  • Kabul edilirsen hangi alanda çalışmak istiyorsun?
  • İlersi için akademisyenlik planların var mı?
  • İş hayatından bahseder misin?
Bunun dışında kimi üniversiteler adayları yazılı ve mülakat olmak üzere iki aşamada seçerken kimileri sadece mülakatı tercih ediyor. Yazılı ve mülakat soruları büyük ölçüde benzerlik gösteriyor. Yazılı ve mülakatın bir arada olduğu sınavlarda mülakat daha çok sohbet tadında geçiyor. Erkek adaylara ise askerliği erteleme amacıyla mı yüksek lisansa başvurduğu sorusu istisnasız soruluyor.
Başvurduğum üç bölümde de sınav olmadı. Ancak Makine mühendisliğinde yazılı sınava girmiş bazı arkadaşlarımdan sınavda şu soruların sorulduğunu öğrendim:
  • Makine elemanları nelerdir?
  • Vida çizimi yapınız ve sıkma momenti hesabından bahsediniz.
  • St 37 çeliği özellikleri nelerdir?
  • Çekme diyagramını çizip anlatınız.
  • Hooke kanunu nedir?
  • Tokluk ve rezilyansı açıklar mısınız?
  • Fe-C denge diyagramı çizer misiniz?
  • Motorun parçaları nelerdir?
Mülakata girecek tüm adaylara şimdiden başarılar. Yazının yardımcı olması temennisiyle.
 

Mühendis

Yönetici
Moderatör
Katılım
24 Nis 2020
Mesajlar
429
Mühendis Puanı
10,162
BÖLÜM
Makine Müh

Makine Mühendisliği Mülakat Soruları ve Cevapları​

O gün geldiğinde hazır olmanız gereken bazı genel makine mühendisliği mülakat sorularına göz atarak başlayalım. Bu makine mühendisliği mülakat sorularına vereceğiniz etkili cevaplar ilk etapta buzu kırmanıza yardımcı olur.

Soru #1: Bana en başarılı mühendislik projenizden bahsedin​

Bu, makine mühendisine en başarılı mühendislik projeleri hakkında konuşma şansı verir. Neden başarılı olduklarını, buna ne gibi katkılarda bulunduklarını, kullanılan teknik becerileri ve süreçten neler öğrendiklerinizi açıklayın.

Soru #2: Neden makine mühendisliği okumayı seçtiniz?​

Bu makine mühendisliği mülakat sorusu, mülakatçıya adayın makine mühendisliğine olan ilgileri hakkında bilgi edinme şansı verir. Alana olan tutkularını ve genel olarak mühendislikle ilgili nelerin ilgilerini çektiğini ortaya çıkarmaya yardımcı olur.

Soru #3: Son zamanlarda öğrendiğin bir mühendislik becerisini söyler misin?​

İyi mühendisler yeni beceriler, bilgisayar programları ve sorunları çözmenin yollarını öğrenmekle ilgilenirler. Yeni şeyler öğrenmeyi sevip sevmediklerini ve çeşitli durumlara adapte olup olmadıklarını görmek için görüşülen kişiye sorabilecekleri önemli makine mühendisliği mülakat sorularında biridir.

Soru #4: Başarısız olan bir mühendislik projesi üzerinde çalıştınız mı?​

En büyük öğrenme deneyimlerinden bazıları başarısız projelerden gelir. Bir mühendisin birçok projede çalıştığı bir noktada, işlerin tam olarak yolunda gitmediği zamanlar vardır. Hatalarını kabul edebilen ve onlardan öğrenebilen bir mühendis, daha iyi bir mühendis olma potansiyeline sahiptir.

Soru #5: Problem çözme yaklaşımınız nedir?​

Sorunları keşfetmek, değerlendirmek, öncelik sırasına koymak ve izlemek için hangi teknikleri kullandığınıza ilişkin genel bir bakışla başlayın. Ardından, belirli bir sorun hakkında konuşun ve onu çözmek için hangi yöntemleri kullandığınızı anı hatlarıyla belirtin. Deneyimden öğrendiğiniz dersleri vurgulayarak cevabınızı tamamlayın.

Soru #6: Bir makine mühendisinin sahip olması gereken en yüksek beceri nedir?​

Bu makine mühendisliği mülakat sorusu, görüşülen kişiye bir mühendisi neyin harika yaptığını açıklama şansı verir. Alabileceğiniz çeşitli cevaplar var. Bu cevaplar arasında güçlü analitik beceriler, problem çözme becerileri, matematik becerileri, yaratıcı tasarım becerileri bulunması yanıtınızı güçlendirecektir.

Soru #7: Hangi makine mühendisliği görevleri ilginizi çekiyor?​

Tek kötü cevap “Herhangi bir görev” demek. Her mühendisin, denklem çözme, tasarım mühendisliği, prototip oluşturma, test etme, mühendislik analizi veya tasarımı iletme gibi diğerlerine tercih ettiği mühendislik görevleri vardır.

Bu soru, işin gerektirdiği ana görevlerin mühendisin yapmaktan hoşlandığı görevler olup olmadığını görme şansı verir.

Soru #8: Hataları kontrol etme sürecinizi açıklayın​

Bu makine mühendisliği mülakat sorusunu sorarak, makine mühendisinin düşünce süreçleri hakkında bilgi almak isterler. Ayrıca günlük iş akışları ve problem çözme becerileri hakkında fikir vererek cevabınıza başlayabilirsiniz.

Soru #9: Makine mühendisliğinin kariyerinize nasıl uyduğunu düşünüyorsunuz?​

Makine mühendisleri yüksek talep görmektedir. İşverenler, bu rolü başka bir şeye atlama taşı olarak gördüğünüzden endişe duyabilir ve bu nedenle size uzun vadeli kariyer hedeflerinizi soracaktır. Öğrenmeyi umduğunuz yeni beceriler ve yeni deneyimler için potansiyel hakkında konuşarak onları rahatlatın. Sonuç olarak, şirkette birlikte çalışmayı umduğunuz mentorlardan bahsedin ve projeleri sonuna kadar takip etme taahhüdünü gösterin.

Soru #10: Hiç bir müşteriye tamamlanmamış mühendislik çalışması gönderdiniz mi? Öyleyse neden?​

Şirketler ve çalışanlar, işi kapıdan çıkarmak için genellikle sıkı teslim tarihlerine sahiptir. Bu, çizimlerin ve mühendislik çalışmalarının eksik olabilecek bir müşteriye gönderilmesine neden olabilir. Bu özensiz yöntemler, daha sonra pisliği temizlemek zorunda olan bir mühendisi veya yöneticiyi hayal kırıklığına uğratabilir. Böyle bir mülakat sorusu aldığınızda iyide bir açıklamanız olmalı.

Soru #11: Teknik bilgisi olmayan birine karmaşık bir tasarımı nasıl açıklarsınız?​

Karmaşık fikirleri ve mühendislik tasarımlarını anlaşılması kolay terimlerle açıklayabilen bir mühendis, çeşitli nedenlerle iyi bir kaynak olabilir. Bunlardan biri, bir teklifi kazanmak için potansiyel müşterilerle buluşmaktır. Ayrıca, makine mühendisliği değişkenlerini daha iyi anlamak için teknik sorular soran mevcut bir müşteriye de yardımcı olabilirler.

Soru #12: Tek başınıza mı yoksa bir mühendislik ekibiyle mi çalışmayı tercih edersiniz?​

Bu makine mühendisliği mülakat sorusu, takımlarla iyi çalışıp çalışmadıklarını, belki de solo projeler ve işler için daha uygun olup olmadıklarını belirlemeye yardımcı olur.

Soru #13: Bir Makine Mühendisi Olarak Günlük Rutininizi Tanımlayın?​


Bonus İpucu: Çalışırken büyük ölçüde başardığınızı hissettiğiniz bir günü tanımlayın. Yalnızca işe özel rutinlerden bahsedin. Sapmayın.

Örnek cevap: “Günlük rutinim teknik çizimleri ve şemaları analiz etmek, test etmek ve yorumlamak üzerine kuruluydu. Farklı grafiklerin uygulanmasını, duruş düzeltmesini ve genel yürütmeyi tartışmak için diğer ekip mühendisleriyle de tanıştım. Her gün benzersizdi ama öğrenme fırsatlarıyla ve daha iyisini yapma şansıyla doluydu.”

Soru #14: Bir mühendisin sahip olması gereken temel beceriler nelerdir?​

Açıklama: Bu, görüşmecinin makine mühendisliği alanına bakış açınızı biraz anlamak için soracağı genel bir sorudur. Bu tür sorulara hazırlanmanın en iyi yolu, işverenin bu rolde aradığı becerileri net bir şekilde anlamanız için iş ilanını yeniden okumaktır. Cevabınız, sahip olduğunuz becerilerle ve iş ilanında vurgulananlarla uyumlu olmalıdır.

Örnek cevap: “Bir makine mühendisinin sahip olması gereken en önemli özelliğin yenilik yapma yeteneği olduğuna inanıyorum. Bir görevi yerine getirmek için daha etkili ve verimli yeni yollar geliştirerek, olaylara farklı bakmanız gerekir. Diğer önemli beceriler arasında esneklik, odaklanma, dikkat yer alır. detaylandırma ve karmaşık fikirleri teknik olmayan izleyicilere iletme yeteneği gibi.”

Davranışsal Makine Mühendisliği Mülakat Soruları​

  • Baskı altındaki projelere nasıl öncelik veriyorsunuz?
  • Kesintiye uğradığında programınızı nasıl idare ederdiniz?
  • Zor bir iş arkadaşınızla çalışmak zorunda kaldığınız bir zamanı anlatın. O kişiyle olan etkileşimlerini nasıl idare edebildin?
  • Tasarımınızla aynı fikirde olmayan başka bir mühendisin meslektaşlarının önünde nasıl üstesinden gelirsiniz?
  • Bir makine mühendisi olarak yaptığınız işi 8 yaşındaki bir çocuğa nasıl açıklarsınız?
  • İş yerindeki mühendislik aksaklıklarıyla nasıl başa çıktınız?
  • Önceki mühendislik yöneticilerinizle nasıl iletişim kurduğunuzu söyleyin?

Teknik Makine Mühendisliği Mülakat Soruları​

Aşağıda şirketinizin içinde bulunduğu sektöre bağlı olarak yardımcı olabileceğini düşündüğümüz bazı teknik makine mühendisliği mülakat soruları bulunmaktadır.

Soru #1: Hidroliklerin bir makinede nasıl çalıştığını açıklayın​

Örnek cevap: “Sıkıştırılamaz bir sıvı kullanan makineler, kuvveti bir noktadan diğerine iletmek için hidrolik kullanır. Sonuç olarak çoğu durumda bu belirli bir çaba miktarı için bir uçta uygulanan kuvveti arttırır.”

Soru #2: Mekanik soğutmayı açıklar mısınız?​

Açıklama: Bu başka bir teknik sorudur. İş ilanına ve kuruluşun ürünleri ve mühendislik uygulamalarına ilişkin yaptığınız araştırmalara dayanarak buna hazırlıklı olmalısınız. Pek çok mühendislik işi için soğutma gerekli olmasa da, bu kuruluşun ürünleri için hayati önem taşır. Bu, belirli iş görüşmelerine nasıl hazırlanılacağını gösterir.

Örnek cevap: “Mekanik soğutma, bir ısı değişim sistemi kullanarak belirli bir cihazdan veya konumdan ısının çıkarılmasını içerir. Tipik olarak, hava alandan çıkarılır ve yoğuşturulur. Yoğunlaşan havanın ısısı dışarı atılır ve daha soğuk olan yoğunlaşan hava bölgeye geri gönderilir. Soğutma sistemi, soğutmanın nasıl uygulandığına bağlı olarak döngüsel, döngüsel olmayan, manyetik veya termoelektrik olabilir.

Soru #3: Tasarladığınız makineleri kontrol etmek için pnömatik kullanmayı tercih ediyor musunuz, öyleyse neden?​

Açıklama: Bu, belirli bir konuyla ilgili başka bir teknik sorudur. Bu durumda, yalnızca konu hakkında soru sorulmakla kalmaz, görüşmeci de yanıtınızın arkasındaki mantığı anlamak ister. Görüşme sırasında, yanıtınızın görüşmecinin sorduğu her şeyi ele alması için soruları dikkatlice dinlemelisiniz.

Örnek cevap: “Mühendisliğini yaptığım cihazları mümkün olduğunca pnömatik sistemlerde tasarlamayı tercih ediyorum. Pnömatik sistemler genellikle elektromekanik veya hidrolik sistemler gibi diğer kontrol sistemlerinden daha ucuzdur. Ayrıca daha hızlı, daha az karmaşık, daha verimli ve bir sızıntı geliştirirlerse daha az dağınıktırlar.”

Soru #4: Bir makine mühendisi olarak çalışmaya başlamadan önce tasarladığınız ilk şeyi anlatır mısınız?​

Açıklama: Bu, görüşmecinin sizi konuşturmak, hakkınızda daha fazla bilgi edinmek ve sonraki sorular için kullanabilecekleri bilgileri toplamak için soracağı genel veya açılış sorusudur.

Örnek cevap: “Aslında daha çocukken bir şeyler tasarlamaya başladım. Hatırlayabildiğim ilk tasarım, birkaç farklı mekanik adımdan oluşturduğum şeker dağıtan bir cihazdı. Tasarladığım bir diğer cihaz ise tenis topunu toplayıp sepete atan robotik bir makineydi. Bunu lisede bir yarışma sırasında yaptım. Sonuç olarak, bunun gibi projeler, bir kariyer olarak makine mühendisliğine olan ilgimi artırdı.”

Soru #5: Makine mühendisliği alanında süreç akış diyagramını nasıl kullanıyorsunuz?​

Açıklama: Bu, adayın belirli bir görevi nasıl yerine getirdiğinizi anlamaya çalıştığı işlemsel bir sorudur. Operasyonel sorular, görüşmeciyi kullandığınız süreç boyunca yürüterek veya kısaca açıklayarak en iyi şekilde yanıtlanır. Çok fazla ayrıntıya girmenize gerek yok çünkü görüşmeci daha fazla bilgiye ihtiyaç duyarsa bir takip sorusu soracaktır.

Örnek cevap: “Proses akış şeması, malzemeleri taşımak veya bir görevi gerçekleştirmek için kullanılan ekipmanı, ürün akışını, anahtar bağlantıları ve çeşitli bileşenler arasındaki genel ilişkileri açıklayan bir çizimdir. Akış içindeki temel bileşenleri tanımlamak için semboller kullanan çizimlerden ve akış yönünü gösteren semboller arasındaki çizgilerden oluşur.”

Soru #6: Madem toleranstan bahsettiniz, mühendislikte toleransın öneminden bahseder misiniz?​

Açıklama: Bu, bir takip sorusu örneğidir. Görüşmeyi yapan kişi, önceki cevabınızla ilgili ek bilgi vermenizi istiyor. Bir görüşme sırasında bir cevap verdiğinizde, takip eden soruları tahmin etmelisiniz.

Örnek cevap: “Toleranslar, makine mühendisliği alanında kritik öneme sahiptir. Malzemeler ve bileşenler arasındaki toleranslar dikkate alınmadan hiçbir şey tasarlanamaz. Toleranslar sadece tasarım için hayati öneme sahip olmakla kalmaz. Aynı zamanda kalite denetimleri sırasında maliyeti düşürmek ve imalatı kolaylaştırmak için kullanılabilir bileşenleri oluşturur.”

Soru #7: Süreç akış şeması nedir?​

Örnek cevap: “Genellikle kimya ve proses mühendisliğinde kullanılır. Proses akış diyagramı (PFD) , ekipman ve tesis proseslerinin genel akışını göstermek için kullanılan bir diyagramdır. PFD, bir fabrika tesisinin ana ekipmanı arasındaki ilişkiyi gösterir. Ancak atamalar ve boru ayrıntıları gibi küçük ayrıntıları göstermez.”

Soru #8: Üniversal bir kaplini ve nasıl kullanıldığını anlatabilir misiniz?​

Açıklama: Şimdiye kadar, bunun başka bir teknik soru olduğunu anlamalısınız. Görüşme ilerledikçe, teknik sorular daha spesifik ve daha karmaşık hale gelecektir. Bu, görüşmecinin yeteneklerinize güven duyduğunu ve daha spesifik konuları keşfetmeye istekli olduğunu gösterir. Görüşmeden önce kapsamlı bir araştırma yaparak ve pratik yaparak buna hazırlıklı olmalısınız.

Örnek cevap: “Basitçe ifade edilirse, evrensel bir kaplin, bir çapraz mil ile birbirine bağlanan bir çift menteşeden oluşur. Eksenleri birbirine eğik olan iki mili bağlamak için kullanılır. Kardan milinin evrensel bir kaplin aracılığıyla arka aksa bağlandığı bir araba buna iyi bir örnek olabilir.”

Soru #9: Bir motorun soğutma sisteminde termostatın önemi nedir?​

Örnek cevap: “Termostat, Motorun genel verimliliğinin düşmesini önler ve motorun optimum seviyede soğuk kalmasını sağlar.”

Soru #10: Bir payanda ve bir sütun arasındaki fark nedir?​

Örnek cevap: “Bir Sütun her zaman dikeydir, ancak bir payanda herhangi bir yönde eksenel bir sıkıştırma yükü taşıyabilir. Bir payanda ve kolon, sıkıştırma yükünü taşır.”

Soru #11: Tercih ettiğiniz CAD sistemi nedir? Ve neden?​

SolidWorks, CATIA, AutoCAD veya diğer CAD yazılımlarını mı tercih ediyorlar? Burada yanlış bir cevap yok ve CAD yazılımıyla ilgili deneyimleri, büyük ölçüde hangi endüstrilerde çalıştıklarına bağlı olacaktır.

Farklı endüstriler, iş akışlarına ve tasarım süreçlerine daha uygun CAD yazılım sistemlerini tercih eder.

Görüşmeyi yapan kişi ayrıca kullandıkları CAD yazılımı hakkında ek sorular sorma şansına da sahip olacaktır. Bu, görüşmeciye adayın iş için gerekli CAD bilgisine sahip olduğundan emin olma fırsatı verecektir. Bu yüzden bilgi seviyenize göre cevaplar vermeye dikkat etmelisiniz.

Soru #12: Bir makine mühendisi olarak işinizde kullandığınız bilgisayar programlarından bazıları nelerdir?​

Açıklama: Bu başka bir işlemsel sorudur. Görüşmeci yalnızca kullandığınız bilgisayar programlarının türlerini anlamaya çalışmakla kalmaz. Aynı zamanda kullandığınız uygulamaların şirketlerinin kullandığı programlarla uyumlu olup olmadığını öğrenmekle de ilgilenir. Görüşme öncesinde şirket ve uygulamaları hakkında kapsamlı bir araştırma yaparak bu sorulara hazırlanabilirsiniz.

Örnek cevap: “İşimde birkaç farklı araç ve yazılım kullanıyorum. İlki, bana bir belge içinde matematik yapma ve çalışmamı açıklamak için ilgili resimler ve metin ekleme yeteneği veren Mathcad. Daha karmaşık bir sayısal analiz yapmam gerektiğinde MATLAB kullanıyorum. SolidWorks, Unigraphics NX ve Autodesk Inventor dahil olmak üzere birçok farklı 3D CAD yazılımı kullanıyorum. Muhtemelen en çok kullandığım yazılım, Visual Basic for Applications ile birlikte Microsoft Excel’dir. VBA, tüm Microsoft Office ürünlerinde yerleşik olarak bulunan programlama dilidir. Ve Excel dosyalarını otomatikleştirmek için kullanışlıdır.”

Soru #13: Termodinamiğin ikinci yasası nedir?​

Örnek cevap: “Termodinamiğin ikinci yasası, toplam entropinin kapalı bir sistem içinde her zaman artacağını ve zamanla asla azalamayacağını belirtir.”

Soru #14: Tork terimini açıklayın​

Örnek cevap: “Dönmeye neden olan kuvvete tork denir. Bir nesneyi döndürmek için ne kadar kuvvet gerektiğinin bir ölçüsüdür.”

Soru #15: Rulmanın ne olduğunu açıklar mısınız?​

Örnek cevap: “Rulmanlar, hareketli parçalar arasındaki sürtünmeyi azaltır. Aynı zamanda makinelerin yüksek hızlarda hareket etmesini sağlayan hassas yapılmış bileşenlerdir.

Soru #16: P&ID nedir?​

Örnek cevap: “Proses endüstrisinde kullanılan bir P&ID, bir borulama ve enstrümantasyon şemasıdır. Bu diyagram, kontrol cihazları ve enstrümantasyon ile birlikte proses ekipmanını ve boruları ayrıntılı olarak gösterir.”

Soru #17: GD&T’nin ne olduğunu açıklayın​

Örnek cevap: GD&T, mühendislik toleranslarını tanımlamak ve iletmek için bir sistem olan geometrik boyutlandırma ve toleranslandırma anlamına gelir.”

Soru #18: Ferrit nedir?​

Örnek cevap: “Ferrit, manyetik bir demir kayadır.”

Soru #19: Yeşil alan projesi ile ne kastedilmektedir?​

Örnek cevap: “Sıfırdan yapılan ve kirlilik yaratmayan projelerdir.”

Soru #20: Mühendislikte toleransın önemi nedir?​

Örnek cevap: “Tolerans olmadan hiçbir ürünü tasarlayamazsınız. Dolayısıyla reddedilme oranını ve genel ürün maliyetini artırır. Maliyeti azaltmak ve üreticiyi kolaylaştırmak için parça boyutunda toleransı kullanırsınız.”

Soru #21: Dökümleri tasarlarken akılda tutulması gereken önemli kuralları açıklar mısınız?​

Örnek cevap: Aklınızda bulundurmanız gereken noktalar şunlardır:

  • Kesit kalınlığını mümkün olduğunca üniform tutulması
  • Kalınlıktaki ani değişiklikler her ne pahasına olursa olsun önlenmesi
  • Sadeliği koruyarak tasarım dökümü
  • Gerçek geniş alanların yaratılması zor olduğu için büyük düz yüzeylerden kaçınılması
  • Dökümün stres işlemesini iyileştirmek için kavisli bir şekil kullanılması

Soru #22: Dökümleri tasarlamak için bazı temel yönergeleri tartışabilir misiniz?​

Açıklama : Bu, belirli bir konuyla ilgili teknik bir sorudur. Ancak bir makine mühendisi olarak size sorulan soruların büyük çoğunluğunun teknik sorular olacağını bilmelisiniz. Görüşmeye gitmeden önce işinizde kullandığınız kritik uygulamalarınızı, araçlarınızı ve bilgilerinizi gözden geçirerek bunlara hazırlanmalısınız.

Örnek cevap: “Dökümleri tasarlarken izlemeniz gereken birkaç temel yönerge vardı. Bunlar, ilk kriter olarak sade döküm tasarlamayı, kesit kalınlığını mümkün olduğunca üniform tutmayı, kalınlıktaki ani değişiklikleri önlemeyi oluşturur. Ve dökümün stres yönetimini iyileştirmek için kavisli şekiller kullanmayı içerir.”

Soru #23: Neden pnömatik kullanırsınız?​

Örnek cevap: “Pnömatik sistemler, diğer akışlardan, yani hidrolik sistemden önemli ölçüde daha ucuzdur. Daha hızlı hareket eder ve bir sızıntı geliştirirlerse yağ sızdırmaz.”

Makine Mühendisi Hangi Yeteneklere Sahip Olmalı?​

Makine mühendisleri, mekanik cihazların geliştirilmesinde öncüdür. Yüksek kaliteli ürünleri korumak için yetenekli bir makine mühendisi:

  • Performansı optimize etmek için yaratıcı düşünceyi referans alır
  • Sektördeki trendlerini takip eder
  • Sıkı güvenlik prosedürlerine uyar
  • Bilgisayar destekli tasarım yazılımda yeteneklidir
 

Crousen

Mühendis
Katılım
25 Eyl 2023
Mesajlar
16
Mühendis Puanı
0
BÖLÜM
Elektrik Müh
Lisans üstü eğitim başvurularının ve mülakatlarının devam ettiği bugünlerde adayların en merak ettiği sorulardan birisi de yüksek lisans mülakatında ne tip sorularla karşılaşacağı oluyor. Bu konuda çevrenizde farklı alanlarda, farklı üniversitelerde yüksek lisans yapan insanlar yoksa mülakatta nelerle karşılaşacağınız tahmin etmek güçleşebiliyor. Üstelik tecrübeli insanların mülakatı hatırlamama durumlarını da göz önünde bulundurursak çalacak tek kapımız internet oluyor. Üstelik internette bu konuyla ilgili yeterince güncel paylaşım da bulunmamakta. Hazır yeni mülakattan çıkmışken unutmadan tecrübelerimi sizlere paylaşmak istedim. Ne demişler; söz uçar yazı kalır.

Bir Makine Mühendisliği lisans mezunu ve Mekatronik Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi olmamın yanı sıra geçtiğimiz günlerde Makine Mühendisliği ve Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümlerinde girdiğim yüksek lisans mülakatlarıyla üç farklı bölüme ait mülakat sürecinden bahsedeceğim. Bu tecrübeler hem yazılı sınav hem de mülakata gireceklere yardımcı olacaktır. En azından bir fikir edinip hazırlığınızı ona göre yapabilirsiniz. Kısa bir selamlaşma ve kendini tanıtma aşamasından sonra asıl mülakat başlıyor. Bende süreç şu şekilde işledi.

Mekatronik Mühendisliği
Bu bölümle ilgili fazla bir bilgim yoktu ve bölümü araştırdığımda robotik alanında sorularla karşılaşacağımı düşündüğüm bir mülakat bekliyordum. Böyle olması durumunda pek de başarılı olamayacağımı düşünmüştüm. Ancak mülakat beklediğimden çok farklı geçti. Görüşme beklediğim gibi robotik alanına dair teknik sorular içermiyordu. Mülakat komisyonundaki üç hocadan ikisinin Makine Mühendisliği mezunu olması, benim mekanik eğitimi almış olmam komisyonu daha çok mekanik ve teknolojik sorulara yöneltti. Soru-cevaptan ziyade sohbet tarzı geçen mülakat sorularını ise şu şekilde sıralayabilirim:
  • Mekatronik nedir? İlk duyduğunda sende ne gibi çağrışımlar yaptı?
  • Mekatronik sistemler nelerdir ve nerelerde kullanılır? (Sanırım en teknik soru buydu )
  • Neden mekatronik mühendisliğini tercih ettin?
  • Bize lisans bitirme tezinden bahseder misin?
  • Eğer kabul edilirsen uzmanlaşmak istediğin mekatronik dalı hangisi?

Makine Mühendisliği
Mezun olduğum bölüm olduğu için bu mülakat benim için diğerlerinden daha önemliydi. Çünkü buradaki sorular direk dört yıl eğitim aldığım bölümle alakalı sorular olacaktı. Bilmemek beni diğerlerinden çok daha fazla mahcup edecekti. Komisyona girecek hocaları önceden bilmemek ,hocaların uzmanlık alanları hakkında bir fikriniz olmaması mülakat öncesi çok kapsamlı bir hazırlık yapmanızı gerekli kılıyor. Sorulası muhtemel sorulara bir gece öncesinden bakmıştık. Okula gittiğimizde komisyonda benim mezun olduğum opsiyon olan imalat alanında hiç bir hoca olmaması, ısı alanındaki en zorlu hocalarla mülakata gireceğimi öğrenmem ben de strese sebep olmadı desem yalan olur. Toplantı salonuna girmeden hocaların uzmanlık alanlarında bize yönlendirebilecekleri sorularla ilgili arkadaşımla küçük bir araştırmaya girdik. Ve nokta atışı. Girmeden baktığımız sorularla karşılaştım. İşte sorular:
  • Termodinamiğin yasaları nelerdir?
  • Yasaları detaylı ve örneklerle açıklar mısın?
  • Elinde iki bardak su var. Biri sıcak diğeri ılık. Soğuk bir ortamda bu iki suyu havaya atarsan önce hangisi donar? (Bilim adamlarınca henüz net olarak cevaplanamamış bu soruyu kıvrak bir manevrayla atlattım)
  • Mekatronik Mühendisliğinde yüksek lisans yaparken neden bir yüksek lisansa daha başvurma ihtiyacı duydun? (Bu soru muhtemelen sizlerin de aklına gelecek)
Endüstriyel Tasarım Mühendisliği
Bu bölümde de Makine Mühendisliği mezunu hocalarla karşılaştım. Türk’ün dünya üzerinde her yere yayılması gibi makineciler de her yerde galiba. Mülakatlar arasında en rahat geçeni bu oldu. Teknik diyebileceğim hiçbir soruyla karşılaşmadım. Sohbet niteliğinde geçen mülakat sonrası bu bölümde yer almak istediğime karar verdim çünkü bölüm vizyonu oldukça geniş ve bölüm başkanının da içinde bulunduğu komisyon hocaları oldukça bilgiliydi. Bu mülakatta konuştuklarımızı sıralayacak olursam;
  • Neden bu bölümü tercih ettin?
  • Bölümümüzü ve müfredatımızı inceledin mi?
  • Mekatronik Mühendisliğinde yüksek lisans yaparken neden bir yüksek lisansa daha başvurma ihtiyacı duydun?
  • Kabul edilirsen hangi alanda çalışmak istiyorsun?
  • İlersi için akademisyenlik planların var mı?
  • İş hayatından bahseder misin?
Bunun dışında kimi üniversiteler adayları yazılı ve mülakat olmak üzere iki aşamada seçerken kimileri sadece mülakatı tercih ediyor. Yazılı ve mülakat soruları büyük ölçüde benzerlik gösteriyor. Yazılı ve mülakatın bir arada olduğu sınavlarda mülakat daha çok sohbet tadında geçiyor. Erkek adaylara ise askerliği erteleme amacıyla mı yüksek lisansa başvurduğu sorusu istisnasız soruluyor.
Başvurduğum üç bölümde de sınav olmadı. Ancak Makine mühendisliğinde yazılı sınava girmiş bazı arkadaşlarımdan sınavda şu soruların sorulduğunu öğrendim:
  • Makine elemanları nelerdir?
  • Vida çizimi yapınız ve sıkma momenti hesabından bahsediniz.
  • St 37 çeliği özellikleri nelerdir?
  • Çekme diyagramını çizip anlatınız.
  • Hooke kanunu nedir?
  • Tokluk ve rezilyansı açıklar mısınız?
  • Fe-C denge diyagramı çizer misiniz?
  • Motorun parçaları nelerdir?
Mülakata girecek tüm adaylara şimdiden başarılar. Yazının yardımcı olması temennisiyle.
teşekkürler
 

Son kaynaklar