Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Homojen ve Heterojen Karışımlar

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612
Homojen ve Heterojen Karışımlar


Karışım birbirinden farklı özellikteki maddelerin ana yapılarını bozmayacak seviyede bir araya getirilmesiyle oluşan bileşenler topluluğudur. Bu bileşenler topluluğu karışımın özelliklerine göre homojen ve heterojen olarak sınıflandırılmaktadır.

Homojen Karışım Nedir?
Homojen kelimesi artık dilimize yerleşmiş olup, anlam olarak eşit, dengeli şeklinde kullanılmaktadır. Kimya açısından bakıldığında karışımın neresinden hangi oranda alırsanız alın bileşenleri aynı özellik gösterdiği müddetçe karışım homojen özellikte olacaktır. Homojen karışımlar çözeltiler olarak da isimlendirilmiştir. Homojen karışıma en somut örnek ise yaşamamızın ana kaynağı olan havadır. Alınan her örnekte 2 hidrojen ve 1 oksijen atomuna ulaşılacaktır.



Heterojen Karışım Nedir?

Heterojen ise homojenin tersini ifade eden, alınan tüm örneklerde eşit bileşenlere ulaşılamayan karışım türüdür. Bu karışımlar tek madde olarak gözükmeyen bileşenler topluluğudur. Kaya parçaları, sis, ayran, beton parçaları incelendiğinde eşit şekilde karışmadıkları kolaylıkla görülecektir. Aslında anlaşılması çıplak gözle mümkün olmamaktadır. Çünkü gözle bakıldığından homojen gibi görünen bileşenler aslında mikroskopta öyle çıkmayabilir. Bu duruma en güzel örnek ise süttür. Dışarıdan bakılınca homojen görünmesine rağmen heterojen karışımlara en güzel örneklerden biridir. Heterojen karışımlar da kendi içerisinde çeşitlere sahiptir.

Heterojen Karışımlar Kaça Ayrılır?
Heterojen karışımlar emülsiyon ve süspansiyon olmak üzere iki grupta incelenirler. Emülsiyon bir sıvı içinde karışmadan duran başka bir sıvının olması durumunu işaret etmektedir. Zeytinyağı ile suyu karıştırmaya çalıştığınızda bu durumla karşılaşırsınız. Süspansiyon ise yine bir sıvının içinde çözünmeyen katı madde olduğunda meydana gelir. Su ve kum karıştırıldığında bu şekilde görünecektir.

Homojen ve Heterojen Karışımların Özellikleri
Karışımlar kendilerini oluşturan maddelerden farklı özellikler sergilemezler. Tam anlamıyla özelliklerini kaybetmediklerinden özel bir sembol ya da formülle gösterilmezler. Arı maddeden oluşmazlar. Karışımı oluşturan maddelerin oranlarına göre öz kütleleri değişiklik gösterir. Yapılarında farklı türden atomlar ve moleküller barındırırlar. Belli bir orana ise rastlanmaz. Karışımlar ayrılmak ve birleştirilmek istediklerinde fiziksel olarak kolayca yapılabilmektedir. Su ve kum karışımında olduğu gibi basitçe ayrıştırmak mümkündür. Erime noktası, kaynama noktası, öz kütle değeri maddenin miktarıyla doğru orantılı olarak değişiklik göstermektedir.
 

Son kaynaklar