Hoş Geldin, Mühendis!

Tüm mühendislerin ve mühendis adaylarının yer aldığı forum sayfamıza kayıt olmalısınız. Kayıt olduktan sonra tüm ders notlarına, teknik dokümanlara erişim sağlayabilecek, sorularınızı sorup cevaplar verebileceksiniz. Sitemiz tamamiyle ücretsiz olmakla birlikte Mühendis Puanı sistemi uygulamaktadır.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Premium Abonelik 📢

Premium abonelik ile sitemizi reklamsız gezebilir, dosyaları sınırsızca indirebilirsiniz.

Daha Fazlası

[Muhendisiz.NET] Tekrar Sizlerleyiz! 🎭

Mühendisiz.NET sitesi forum ve blog sayfası olarak tekrar yayın hayatına başladı. 🤩 Sizlerde forum sayfamıza üye olabilir ve mühendis topluluğumuza katılabilirsiniz.

Daha Fazlası

Mühendis Puanı Sistemi🏆

Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesini benimsemiş olmamız nedeniyle Mühendis Puanı sistemini uygulamaya aldık. Dökümanları indirebilmek için bazı paylaşımlarda bulunmalısınız. 📨

Daha Fazlası
  • Dosya indirebilmek için 2 Mühendis Puanına ihtiyacınız var. Konuya yorum atarak 1 MP Not paylaşarak 6 MP kazanırsınız.
    Bilgi Paylaştıkça Çoğalır. (Mühendislik Puanı (MP) Nedir?)
  • Mühendis Puanı kazanmaya vakti olmayanlar için ücretli premium üyelik sistemi aktif edilmiştir.
    (Premium Üyelik SATIN AL)

Blok zincir altyapısı kullanılarak dijital kimlik doğrulama

turkmedia

Moderatör
Katılım
8 Ara 2022
Mesajlar
760
Mühendis Puanı
1,612

Künye​

Aydın, M. (2019). Blok zincir altyapısı kullanılarak dijital kimlik doğrulama / Digital identity verification using blockchain framework (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Özet​

İnternet ilk oluşturulduğunda, birbirine bağlanan tüm bilgisayarlar güvenilirdi. Sistem sayısı azdı ve bu sistemleri çalıştıran insanlar birbirlerini tanıyorlardı, bu nedenle sistemler arasında kimin veri gönderdiğini bilmek için mekanizmalara ihtiyaçları yoktu. İnternetteki sistem sayısı arttıkça güven hızla azaldı ve kiminle kimin iletişim kurduğunu tanımlamak için sistemlere birçok mekanizma eklendi. Kullanılan en yaygın mekanizma olan kullanıcı kimlikleri ve şifreleri ile ilgili birçok problem bulunmaktadır. Kimlik doğrulama, bir kişinin veya bir uygulamanın gerçekte iddia ettiği kişi veya uygulama olduğunun tespit edilmesi amacıyla yapılan işlemler bütünüdür. Kimlik doğrulama yöntemleri, genel olarak donanım tabanlı, biyometrik ve bilgi tabanlı kimlik doğrulama olmak üzere üç bölüme ayrılır. Günümüzde kimlik doğrulama ile ilgili en büyük sorun güvendir. Bugün itibariyle, kişisel veya dijital kimliklerimizin çevrimiçi kimlik doğrulamasını tamamen güvence altına almak için yeterli bir sistem yoktur. Blokzincir teknolojisi, güvenilir ve merkezi bir otoriteye ihtiyaç duymadan bu soruna bir çözüm getirebilir. Daha spesifik olarak, bireyler ve işletmeler kimliklerini blokzincirde saklayabilir ve doğrulayabilir, bu da kişilerin, kişisel bilgilerine kimin sahip olduğu ve ona nasıl eriştikleri konusunda daha fazla kontrol sahibi olmalarını sağlayabilir. Bu çalışma kapsamında blokzincir teknolojisi incelenerek, digital kimlik doğrulama sisteminin nasıl olması gerektiği incelenmiştir.

Tez: Link
 

Son kaynaklar