Corsair H100 Su Soğutma Sistemi İncelemesi
Corsair’in performanslı su soğutma sistemi H100’ü inceliyoruz.
- Firma: Dijital Trend
- Fiyat: 145 $
- Marka: Corsair
- Model: H100
- İşlemci uyumu: Intel LGA 775, 1156, 1155, 1366, 2011 – AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1
- Blok: Dahili pompaya sahip, bakır tabanlı
- Radyatör: 122 x 275 x 27 mm, alüminyum petek yapısı
- Hortum çapı: 13 mm
- Çalışma voltajı: 12V
- Yerleşim: Kasa içi
- Fan ölçüleri: 2 x 120 mm
- Fan devri: 1300/2000/2500 RPM
- Fan bağlantı tipi: 3 pin soket
- Hava akımı: 1.6 – 7.7mm/H20
- Gürültü: 22 – 39 dBA
Corsair’in su soğutma mecrasının son ürünü olan H100, daha önceki modellerine göre radyatör büyüklüğü ile farklılaşan bir su soğutma sistemi. Diğer Hydro serilerinde olduğu gibi (H40, 60, 70 ve 80 modelleri) fabrika çıkışı sıvı doldurulmuş kapalı devre (işin doğrusu tüm su soğutma sistemleri kapalı devre çalışır, ancak burada bahsedilen, pompa ve radyatör üzerinde herhangi bir konektörün bulunmaması ve hortumların pompa ve radyatöre sabit şekilde bağlanmasıdır) bir sisteme sahip olan H100, özellikle sessizlik isteyen kullanıcılar ve hızaşırtmacı kitleyi hedefliyor.
Plastik bir gövdenin içinde yerleştirilen devre kartı ve su pompasından oluşan tümleşik blok, 67 x 67 x 40 mm ölçülerinde. Küçük ebatlar, daha önce incelediğimiz pek çok işlemci soğutucusunda olduğu gibi, soğutucu gövdenin yada fan/ların MOSFET soğutucularına yada belleklere temas etmesi gibi sorunlara yol açmıyor. Bu, su soğutma sistemlerinin ergonomik avantajlarından biri. Bloğun üzerine Intel anakartlar için kullanılan montaj aparatı yerleştirilmiş. AMD versiyonları için kullanılacak montaj aparatını bir sonraki sayfada görebilirsiniz:
Bloğun üst kısmında, ilk bakışta flowmeter (akış metre) görünen yapı, aslında fan devirlerini ayarlayan fan kontrolcünün plastik butonu. 3 kademeden oluşan fan devir ayarı (düşük, orta ve yüksek), kullanılan LED aydınlatma sayesinde kullanıcısına devirler hakkında görsel bilgi veriyor:
Su soğutma sistemlerinde kullanılan flowmeter
Thermaltake Frio OCK’da olduğu gibi, fan/lara ilave edilen küçük potansiyometre/ler yardımı ile fan devirlerinin ayarlanabildiğini gördük. H100’de de durum farklı değil. Ancak bunun için her seferinde kasanın yan kapağını açmanız gerekiyor. Corsair, bu can sıkıcı durumu engellemek adına blok üzerindeki Mini USB soketine benzer bir soket yapısıyla Corsair Link aparatına bağlantı çıkışı sağlamış. Bu sayede, kasanın yan kapağını açmadan donanım ve yazılım desteğiyle monitörünüzden tüm sıcaklıkları kontrol edebiliyorsunuz:
Corsair Link Cooling Kit
Yazılım desteği ile kasa için sıcaklıkları rahatlıkla takip edebiliyoruz
H100’ün radyatörüne normal şartlarda iki adet 120 mm’lik fan bağlayabiliyorsunuz. Ancak blok, 4’e kadar fanı destekliyor. Kasanızın durumuna göre radyatöre 4 adet fan takmak yada kasa üzerindeki iki adet fanın devrini ayarlamak (radyatördeki 2 fan dahil) tamamen sizin tercihiniz:
Radyatörün montajından sonra bloğun işlemci üzerine rahatlıkla yerleştirilmesi ve radyatörün kasa içindeki konumuna göre bloğun, plastik hortumları fazla zorlayarak kırmaması için, hortumların blok üzerindeki bağlantı noktaları hareketli olarak imal edilmiş:
Sistemin güç beslemesi 4 pin MOLEX’le sağlanıyor. İlave 3 pin soketi ise, anakart üzerindeki CPU Fan yuvasına takarak işlemcinin sıcaklığına göre fan devir ayarları otomatik düzenleyebilirsiniz:
Bloğun içinde yer alan, su devridaimini sağlayan pompa ve devre kartı:
Bloğun tabanına termal macun sürülmüş olması güzel bir detay, kullanıcı macunlama işiyle ekstra zaman kaybetmiyor:
Bakır bloğun yüzeyi, soğutucu testlerinde kullandığımız meşhur yol canavarının görüntüsünü net bir şekilde yansıtamıyor, çünkü yüzey hayli pürüzlü. Taban yüzeyin pürüzsüz olması, işlemci ve soğutucu tabanının birbirine sağlıklı bir şekilde temas etmesini sağlayan önemli bir faktör. Ancak daha önce incelediğimiz bir kaç modelde, tabanın özellikle pürüzlü yapıldığı ve bu sayede olası hava ceplerinin azaltılarak (tabana açılan mikro kanallar sayesinde) daha sağlıklı ısı iletimi sağlandığı firmalar tarafından iddia edilmişti. Bu duruma her zaman olduğu gibi test sonuçları karar verecek:
122 x 275 x 27 mm ölçülerindeki alüminyum petekli radyatör, Corsair’in Carbide ve Graphite serisi Midi Tower’ları ile uyum sağlaması için 27 mm kalınlığında imal edilmiş. Şu an piyasada satılan radyatörlerin ortalama 47 ile 64 mm kalınlığa sahip olduğunu dip not olarak verelim:
Pompadan gelen plastik hortumlar, blokta olduğu gibi konnektörler ile değil, direkt olarak radyatörün üzerine sabitlenmiş durumda:
32 cm uzunluğa sahip hortumları sayesinde H100’ü, şu an Türkiye’de satılan tüm kasalarda (Big Tower’lar dahil) rahatlıkla kullanabilirsiniz:
13 mm kalınlığındaki hortumlar, H100’ün kasa içine yerleştirilmesi sırasında ve sonrasında, katlanarak su akışını engellemesi adına sert plastikten üretilmiş:
Kutu içeriğinde dahil edilen ve sistemin montajından sonra radyatörün soğutulmasını sağlayan 2 adet 120 mm’lik fan, 1300-2500 RPM hızında dönerken, 1.6 – 7.7mm/H20 hava akımı üretiyor. Firmanın geçtiği bilgiye göre fanların ürettiği gürültü değeri ise maksimum 39 dBA:
Kutu İçeriği
Corsair H100’ün kutu içeriğinde şunlar bulunuyor:
- Kullanım kılavuzu
- AMD montaj aparatı
- Montaj için gerekli olan vida/somun grubu
- 2 det 120 mm’lik fan
- Üniversal montaj aparatı